14.05.2024

С един ход йеменският Ансарала постави мат на Запада и неговия основан на правила ред. Винаги идва момент в шаха, когато една обикновена пешка може да разстрои цялата шахматна игра, обикновено с ход на по-заден ред, ефектът от който е просто невъзможно да се изчисли. Ето къде се намираме сега геополитически.

Каскадните последици от един ход на шахматната дъска – зашеметяващата и внимателно насочена блокада на Червено море от йеменския Ansarallah – достигат далеч отвъд глобалното корабоплаване, веригите за доставки и войната на икономическите коридори. Да не говорим за факта, че така прехваленият проект на ВМС на САЩ стана неактуален.

Йеменското съпротивително движение Ансарала даде ясно да се разбере, че всеки кораб, свързан с Израел, или който се насочва към Израел, ще бъде заловен, или потопен. Докато Западът се възмущава от това и представя себе си като мишена, останалият свят напълно разбира, че всички други кораби могат да преминават свободно.

Руски танкери, както и кораби от Китай, Иран и страни от глобалния юг, продължават да се движат свободно през Баб ел Мандеб (най-тясната точка: 33 км) и Червено море.

Само хегемонът е загрижен за това предизвикателство към неговия „основан на правила ред“. Той е възмутен, че западните кораби, доставящи енергия или стоки на нарушаващия закона Израел, могат да бъдат спрени, а веригата за доставки прекъсната и потопена в дълбока криза. Конкретната цел е израелската икономика, която вече кърви тежко.

Един единствен ход на Йемен се оказва по-ефективен от поток имперски санкции. Изкусителната възможност тази единствена стъпка да се превърне в промяна на парадигмата – без връщане назад задълбочава апоплексията на Хегемона. Освен това имперското унижение е дълбоко вкоренено в смяната на парадигмата.

Руският президент Владимир Путин вече официално изпраща недвусмислен сигнал – „забравете за Суецкия канал”. Маршрутът е Северният морски път, който китайците в рамките на стратегическото партньорство между Русия и Китай вече наричат Арктически път на коприната.

На смаяните европейци руснаците описаха три варианта: първо, плаване на 15 000 мили около нос Добра надежда. Второ, използвайте по-евтиния и бърз руски Северен морски път. Трето, изпратете товарите си през руските железници.

Росатом, който контролира Северния морски път, подчерта, че корабите от неледения клас вече могат да плават през цялото лято и есен, а целогодишната навигация е възможна с помощта на флота от атомни ледоразбивачи.

Всичко това е пряко следствие от единствения ход на Йемен. Какво следва? Ще се присъедини ли Йемен към BRICS+ на срещата на върха в Казан в края на 2024 г., председателствана от Русия?

В Западна Азия ще бъде създадена нова архитектура

Ръководената от САЩ Армада, създадена за операция „Отбрана срещу геноцида“, която се провали, преди да се роди, може да е била създадена, за да „предупреди Иран“, а не просто да изплаши Ансарала. Подобно на хусите, Техеран едва ли ще бъде уплашен. Това е критично изместване на шахматната дъска. То означава, че тези единадесет американски групи самолетоносачи са практически безполезни.

Всички в Западна Азия са наясно, че ракетите на Ансарала са способни да ударят петролните полета на Саудитска Арабия и Емирствата и да ги направят неработещи. Следователно не е изненадващо, че Рияд и Абу Даби никога няма да се съгласят да станат част от водени от САЩ военноморски сили, за да предизвикат йеменската съпротива.

Добавете към това и ролята на подводните дронове, които сега имат Русия и Иран. Помислете за петдесет от тези дронове, насочени към американски самолетоносач, от които той няма защита. Въпреки че американците все още имат много модерни подводници, те не могат да запазят Баб ел Мандеб и Червено море отворени за западните оператори.

Иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани директно спомена това. Техеран вече призова за пълно петролно и газово ембарго срещу страните, подкрепящи Израел. Внимателно планирана пълна морска блокада на Израел остава ясна възможност.

Командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) Хосейн Салами заяви, че Израел „скоро може да се изправи пред затварянето на Средиземно море, Гибралтарския проток и други водни пътища“. Имайте предвид, че все още дори не говорим за възможна блокада на Ормузкия пролив; все още сме на Червено море/Баб ел Мандеб.

Защото, ако неоконсерваторите от Straussian Beltway наистина задействат отчаяно, за да „преподадат урок“ на Иран, комбинираната блокада на Ормуз-Баб ал-Мандеб може да изстреля цената на петрола най-малко до 500 долара. за барел, което би предизвикало колапса на пазара на деривати от $ 618 трилиона и колапса на цялата международна банкова система.

В края на краищата Мао Цзедун беше прав. САЩ всъщност може да са хартиен тигър. Путин обаче е много по-предпазлив, студен и пресметлив. В случая с този руски президент става въпрос за асиметричен отговор, точно когато никой не го очаква.

Това ни води до основна работна хипотеза, която може да е в състояние да обясни играта на сенки, маскираща хода на Ансарала върху шахматната дъска.

Когато носителят на Пулицър разследващ журналист Сиймор Херш разкри как екипът на Байдън взриви тръбопровода „Северен поток“, Русия не отговори на това, което по същество беше терористична атака срещу Газпром, срещу Германия, срещу ЕС и срещу куп европейски компании. Сега обаче Йемен обръща глобалното корабоплаване с главата надолу с проста блокада.

Но интересното е, че хода на Йемен е координиран на най-високо ниво между трите членки на БРИКС – Русия, Китай и Иран, новата неоконсервативна „ос на злото“ – както и другите две сили на БРИКС+ – Саудитска Арабия и Иран. ОАЕ -ако направите това, ние ще ви подкрепим“.

Нищо от това, разбира се, не накърнява чистотата на йеменците, че тяхната защита на Палестина е свещен дълг. Йемен обаче е непобедим и според местна поговорка „смъртоносен“ (Yemen Fataka).

Като част от Оста на съпротивата, йеменският Ansarallah сега е ключов играч в сложната паневразийска драма.Това предполага напълно различна парадигма на търговски отношения, разрушаваща западния колониален и неоколониален контрол над Афро-Евразия.

Така че, BRICS+ подкрепя Йемен, който с едно движение превърна Pax Americana в „майката на всички геополитически задръствания“.

Светослав Атаджанов