30.04.2024

Американската цивилизация е обърната с главата надолу и скоро ще се срещне с това, което някога беше  немислимо и невъобразимо. През последните шест месеца станахме свидетели на много емблематични моменти, свидетелстващи за краха на американската култура.

Знаците са навсякъде и обхващат амалгамата от политика, икономика, образование, социален живот, популярна култура, външна политика и армия. Тези симптоми на упадък споделят общи фундамент. Това пише Виктор Хансен в статия за The American Greatness.

„Сами предизвикваме своето падение:  това не е симптом на външна атака или измама. Нашата ерозия не е резултат от бедност и недостиг, а от свободно време и излишък.

Ние не страдаме от екзистенциални кризи на глад, чума или колапс на нашата мрежа и източници на гориво.

Предходни, много по-бедни и разкъсвани от войни поколения сега изглеждат много по-добре от това, в което се превръщаме“, пише колумнистът.

Случващото се със САЩ  не се дължи на придържането към твърде строга консервативна традиция, а е почти изключителна заслуга на прогресивния проект, смята авторът.

„От една страна, упадъкът е екзистенциален и фундаментален, а от друга,  анекдотичен и илюстративен. Но така или иначе, докато той  настъпи постепенно в продължение на десетилетия, неговият внезапен хаос през трите години на президентството на Байдън шокира американците.“

„Докато лихвените проценти бяха де факто нулеви, и двете (републиканската и демократичната бел.ред.) партии натрупаха огромен дълг. Сега националният дълг достигна 34 трилиона долара.“

„Предстоящата среща с икономическия Армагедон не забави намерението на администрацията на Байдън да заеме близо 2 трилиона долара през текущата фискална година.

Обществеността е озадачена: дали левицата си играе с нас? Дали стратегията е да се „изяде звяра“, като по този начин се изискват още по-високи федерални данъци, които, комбинирани с много държавни данъци, сега надхвърлят 50% от доходите?“, се казва в материала.

„Американците загубиха своя капацитет да възпират в чужбина. Сред обществото цари объркване защо администрацията на Байдън избяга от Афганистан, оставяйки след себе си боеприпаси и оборудване за милиарди долари в ръцете на талибанските терористи.

Защо позволи на китайски шпионски балон да прекоси континенталната част на САЩ безнаказано?“ „Защо ирански подставени лица атакуват почти ежедневно американски съоръжения в чужбина и кораби в Червено море, очевидно без страх от репресии?“, пише авторът.

„Защо Пентагонът революционизира цялата система за набиране, повишения и мандат във въоръжените сили, като ги обуславя до голяма степен от раса, пол и сексуална ориентация, а не от заслуги или ефикасност на бойното поле?“

„Накратко, САЩ или ще претърпят следвиетнамска революция в армията, или, в стила на късната римска империя, нашите въоръжени сили няма да могат да защитят интересите или дори самата безопасност на САЩ“, смята авторът.

„Кога обозначихме расата като главен определящ фактор в нашата идентичност? Превърнали ли сме се в предмодерни племенни хора — враждуващи кланове  от скандинавските саги, призраци, хранещи древни оплаквания и омраза?

Откога в историята „многообразието“ на една нация е било за предпочитане пред нейното „единство“?“

Вярвал ли е някой, да речем, през 2004 г., че само след двадесет години левицата ще се опита да интегрира рядкото по-рано медицинско заболяване на половата дисфория в проблем с гражданските права на транссексуалните, като настоява за три, а не за два пола?

„Би ли повярвал някой, че левите, гейовете и феминистките биха направили всичко възможно, за да унищожат половинвековни женски спортни постижения, като позволят на биологични мъже да се състезават в женските спортове и по този начин да изтрият рекордните постижения на три поколения жени?“

„Свидетели сме на непрекъснато заличаване на съдебната практика, както гражданската, така и наказателната. Съществува ли все още законът, какъвто го познавахме преди десетилетие?

Масовите безнаказани грабежи  са вече  до голяма степен освободени от правосъдието в нашите големи градове на демократичните щати“, се казва в материала.

„От друга страна, в американските големи градове субсидираните от Джордж-Сорос прокурори почти унищожиха гражданското общество.

Те систематично освобождават престъпници с жестоко криминално досие в същия ден, в който са арестувани, освобождават осъдени престъпници предсрочно от затворите и саботират закона чрез произволно прилагане на основанието, че той по своята същност е несправедлив или расистки.“

„По-голямата част от американците са съгласни, че Тръмп никога нямаше да е с толкова много обвинения срещу него, ако просто не беше се кандидатирал за преизбиране или беше либерален демократ.“

„Администрацията на Байдън наруши федералния имиграционен закон, тъй като около 10 милиона незаконни имигранти сигурно са преминали границата безнаказано през първия мандат на Байдън – всичко това  умишлено.

Южната граница на САЩ не е просто пропусклива – тя дори вече не съществува.“

„Накратко, американската цивилизация е обърната с главата надолу и скоро ще се срещне с това, което някога беше немислимо и невъобразимо“, заключва авторът.

източник: КритичноБГ