20.04.2024

Като чуя името Корнелия Нинова и израза „трети мандат“, вплетени в една фраза, у мен се връща мъчителния спомен за един розов джемпър и за наложилото се хирургическо отстраняване на кака Корни от мандата. Операцията продължи дълго и завърши благополучно за третия мандат. Разделиха ги.

Това се случи в жаркото лято на 2022 г. И сега ли ще наложи ланцет?

Колкото и да се повтарят нещата в живота и в българската политика – тоест колкото и да се случва уж същото, но във все по-лош вариант, имам усещането, че подир следващите избори – предлагам като най-подходяща дата 1 април, „деня на смеха“ – мнозина сегашни „лидери“, мутри, шарлатани и розови джемпъри, вече ще гледат НС през крив макарон. Партиите им – също. Народът все още бездейства и безмълвства, но това в един миг може да се промени. Българският народ е доказал способността си да възправя духовен ръст страшно бързо, светкавично – и да наваксва загубеното. Да наказва палачите на нашата държава, да прогонва омразните завоеватели. Както пише Вазов в „Епопея на забравените“: „И в няколко дена тайно и полека / народът порасте на няколко века!“

Пада лист от календара…

И нещата никога повече няма да се повторят.

Бог е българин!

Заглавието и препратките в текста са заимствани от стихотворението „Рожден ден“ на поета Петър Караангов, по което Тончо Русев е създал популярния шлагер, изпълняван от Веско Маринов. Харесва ми това стихотворение – то е относимо както към отделната личност, така и към вселената. И към тия, които си въобразяват, че щом веднъж са нахлупили царската корона върху долната си плебейщина, тя винаги ще се крепи на главите им.

Милена Върбанова