13.05.2024

Григор Лилов

Имаме два огромни скандала!
Които всъщност са един!
Единият беше споменат в някои медии – за Румен Радев, който се оказва много близък на контрабандиста Марин Димитров – една от нашумелите публично фигури в аферата „Пудел с пачки“, както вече я наричат.
Снимките от Военния клуб в столицата, които се размятат по Фейсбук и в интернет издания във връзка с наздравиците и демонстрираните приятелски отношения с намиращия се в момента в затвора аферист са повече от красноречиви.
И за всеки би трябвало да бъде ясно, че без политически протекции от най-високо място никакъв Паскал нямаше да съществува почти четвърт век. И пак да е ясно: без най-високи политически протекции нямаше за този Паскал тази година с решение на Апелативен съд София да бъде забранено той да се дава на Интерпол за издирване! (този скандал още не е нашумял, понеже „борците“ за чиста Темида забелязват единствено прокуратурата, но не и съда).
.
Вторият скандал е от вчера с Кирил Петков и Лена Бориславова. Според „Биволь“, потвърдено и от „Бърд“, те двамата са фалшифицирали документи и подписи за Агенцията по вписванията, за да се спазят изискванията на закона при назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката от Румен Радев.
– Арогантна наглост, фалшифицирани документи и подписи, с които се сменя Управителния съвет на сдружението! Лично „иконата“ на Подмяната с ФАЛШИВО ПЪЛНОМОЩНО ОТ МОЕ ИМЕ внася всички фалшиви документи в Агенцията по вписванията с електронния си подпис. Ред извършени престъпления според Наказателния кодекс. Ако живеем в нормална държава отдавна щяха да са в затвора, както предвижда закона – написа във Facebook Атанас Русeв, председател на сдружение „Да запазим Корал“. Наред с него и други членове на сдружението твърдят, че подписите им са фалшифицирани.
– Това е поредният ченгеджийски номер. Аз бях част от „Да запазим Корал“, неправителствена организация, която се грижи единствено за това да запази тези три плажа, които запазихме на българското Черноморие. Изведнъж, 3 години по-късно, отникъде, по време на предизборната кампания, идва по-късно този кьорфишек от ДАНС. За тази кауза – „колко страшно“ – това е пълен абсурд! – заяви Кирил Петков.
.
И на мен започва да ми пищи от „ченгеджийски номера“, някои от които обаче се оказват истинни.
Да напомня, че навремето имаше друг скандал с неспазване на закона – с канадското гражданство на министъра, за което заявих и написах (цитат): „Закононарушението с гражданството на Кирил Петков е безспорно! Най-лошото обаче е, че не е нито първото, нито ще е последното…”
Да напомня, че имаше и скандал с харвардската диплома на Кирил Петков, каквато според мен липсва. Имаше и несъстоял се още публично скандал с харвардското образование на Асен Василев (имам разследване още от 2013 г., когато той за първи път стана министър)
И да напомня, че още преди всякакви появи на видеозаписи и снимки с онзи „парапетен сюжет“ призовах за незабавното отстраняване от властта на Лена Бориславова, дори и да е компромисно – чрез „страничен пас на Питър“. (според мен Лена в ПП-ДБ изпълнява ролята на Контрольор).
.
От друга страна ченгеджийски номер има.
Понеже фалшификацията на документите и фалшивите подписи са от пролетта – април на 2021 година. А сигналът за тези филшификации е подаден на ДАНС и оттам към прокуратурата 2 години и 2 месеца по-късно.
Я виж ти!
Излиза, че „Бърд“ и „Биволь“, чиито ръководители Атанас Чобанов и Асен Йорданов са в това сдружение, а единият от тях е и член на управителния му съвет, както и смененият председател Атанас Русев (който после отново е избран на поста си), чак две години и няколко месеца по-късно откриват фалшификацията. Невъзможно! Защото през това време сдружението си работи нормално, дори си освобождава старите органи за управление и избира нови (например през 2022, когато незаконно освободеният през 2019 г. управител Атанас Русев отново е избран за такъв)
Знаело се е! Още в онази година – 2021-ва, но тогава сигнал не е подаден. И публична шумотевица липсва – дори и в двете интернет и фейсбук медии, които са повече от популярни.
Факт е: тази поредна сензация около Лена Бориславова и Кирил Петков отлежава – „когато му дойде времето“ според онази крилата фраза на Симеон.
Затова е ясно защо компроматът излиза именно сега – заради предстоящите избори е!
И заради подаряването на властта в България на патрона на ПП – Румен Радев с негов пореден служебен кабинет. (прогнозирам, че ще управлява дълго)
.
А защо напрежението в сдружението възниква чак през лятото на 2023 г. и чак тогава се търси ДАНС за фалшификацията?
Защото през юни 2023 г. президентът ни и правителството на ПП-ДБ (разбирай освен Николай Денков и Кирил Петков и Асен Василев) отказват визитата на президента Зеленски у нас. Въпреки първоначалните откази тя все пак се състоя в началото на юли. Едно птиче ми изчурулика, че и този компромат срещу Кирил Петков и Лена Бориславова, надлежно депозиран за целта тогава в „органите“ е изиграл ролята за това.
.
Този скандал поставя още един проблем – познатият ни за правосъдната система. Сигналът е проверен от ДАНС и е изпратен в Софийска градска прокуратура. Тя го разпределя на Районната прокуратура. До тук нарушения няма и процедирането е законно. Тя го праща за разследване в 5-то РПУ в София, след което разпределя делото на … Бургаската прокуратура. Това разпределение на делото е извън съдебните правила и в тяхно нарушение.
Защото фалшификациите с досието на неправителствената организация „Корал“ в Агенцията по вписванията не касаят морето и едноименния плаж. Сдружението е регистрирано в столицата, посочило е и адрес в София – бул. „Евлоги Георгиев“ 113 и повечето от членовете са му софиянци.
Тогава защо е изпратен в Бургаската? Не е заради ах, морето! Изпратен е там, защото тази прокуратура е сред най-верните стражи у нас на Задкулисието.
.
___________________________________
Има обаче още нещо, за което в този скандал не се говори! Кое е то?
То е, че всички тези скандали, с които започнах в началото, а и други с лица и хора от ПП опират до един-единствен: как Румен Радев подбира кадрите си за партийното и държавното си управление?! От кой джоб на сакото си като фокусник ги вади!? Откъде взе тези „симпатични мошеници“, както навремето ги определих? Защо им направи партия? Кой му ги подсказа? И защо?
Така познатият ни и толкова спряган КОЙ се оказа заменен с пореден нов КОЙ. Въобще в българската действителност винаги досега сме си имали някой си КОЙ.
__________________________________
.
И по всичко изглежда, че и в бъдеще ще си го имаме независимо от каквито и да са изборни резултати.
Понеже поредният скандал показва за пореден път, че „спасители на България“ няма! „Спасители“ няма и да има, защото макар и в представите на разни електорати да са налице, светците съществуват само в Библията и в митовете. Без обществен контрол и натиск от симпатизантите на партиите за спазване от ръководствата им на демокрацията и законността, България никога няма да се оправи.
Политиката не е мач за запалянковци. И не трябва да бъде!

Григор Лилов