25.04.2024

Когато честваме годишнини от живота и гибелта на нашите герои, по стар български обичай акомпанираме темата с минорните акорди за предателството и го представяме като наш патент. Предателството, драги читатели, не е българско изобретение.

Предателството съпътства историите на много, да не кажа на всички народи. Предатели е имало и сред древните финикиици, египтяни, римляни, траки, гърци и т. н. И Великата френска революция е декорирана с портретите на много предатели. Дори и да няма предатели в някое значимо човешко дело, срещат се вождове, лидери и пр. предводители, които си измислят предатели, за да оправдаят с фалшиви и въображаеми обвинения собствените си грехове, невежество и некадърност да доведат до обещания край подхванатото предприятие – въстание, революция, бунт, преврат, реформа и още много други мероприятия, облепени с лъскави етикети.

Иначе предателите са и удобен камуфлаж за прикриване на собствената ни апатия и безразличие към важните неща от живота. Диалектика. Единство и борба на противоположностите.

Любо Кольовски