20.05.2024

Сметките на домакинствата може да нараснат с 85 на сто

Разходите за електроенергия ще доближат 140 евро за мегаватчас през 2025 г.

Ще нарасне търсенето на борсата

Цените на тока ще бъдат изстреляни нагоре, точно когато домакинствата ще излязат на свободния пазар на електроенергия. От 1 юли 2024 г. ще бъде либерализиран пазарът на ток на едро, а от края на 2025 г. домакинствата ще плащат пазарни цени на тока. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, които бяха приети на второ четене от енергийната комисия в парламента.

А именно през 2025 г. пазарните цени на електроенергията ще бъдат най-високи, показва доклад към Пътна карта за климатична неутралност, която е внесена от Министерски съвет в парламента и предстои да бъда гласувана в пленарна зала. В периода от 2025 г. до 2040 г. ще има доста голямо движение на средните цени на електрическата енергия, става ясно от доклада.

Средните цени на електроенергията започват от най-високите си стойности към 2025 г., тъй като са свързани с производствените разходи на новите газовите централи, които би трябвало да бъдат изградени. От документа се разбира, че през 2025 г. средните производствени разходи за електроенергия може да достигнат 140 евро за мегаватчас, което прави над 270 лв. за мегаватчас. В момента дневната тарифа на тока за домакинствата е около 146 лв. за мегаватчас без ДДС и без таксите за достъп и пренос. Това означава, че ако прогнозите на приетия от правителството документ се сбъднат, цената на тока за бита ще бъде с около 85% по-висока от сегашните нива.

До около 2030 г. производствените разходи за електроенергия се очаква да бъдат намалени до около 100 евро за мегаватчас. След това прогнозата е, че в периода до 2050 г. средните цени на електроенергията ще се стабилизират под 100 евро за мегаватчас с все по-голямо навлизане на системите за съхранение, тоест с изграждането на батерии.

Самото излизане на домакинствата на свободния пазар на ток ще доведе до покачване на цените, алармира Йордан Тодоров, депутат от “Възраждане”. Потреблението на домакинствата е около 30-45 хил. мегаватчаса на ден и с толкова ще бъде увеличено търсенето на електроенергия на борсата, обясни той. Доставчиците на електроенергия нямат интерес да се стремят да купуват най-евтината електроенергия, защото я продават на домакинствата заедно с надценката си. Затова доставчиците на електроенергия ще пуснат поръчки на борсата за необходимото им количество електроенергия при неограничени цени. А колкото повече ценово неограничени поръчки има на борсата, толкова повече ще се увеличи цената на електроенергията, обясни Йордан Тодоров. Тази по-висока цена на тока ще бъде плащана както от домакинствата, така и от бизнеса.

Според Делян Добрев, депутат от ГЕРБ-СДС, излизането на домакинствата на свободния пазар няма да повиши пазарните цени на тока, защото ще има по-голямо предлагане. А освен това енергийната ни борса е свързана с тези на Румъния и Гърция и търсенето на електроенергия от бита няма да може да окаже влияние на пазарните цени в региона.

Нарекоха документа срамен

Споразумението повиши напрежението в парламента

Внасят разединение в сектора

Депутатите гласуваха споразумението с протестиращи миньори и енергетици.

Дебатът в парламента за приемане на споразумението, което във вторник подписаха част от представителите на протестиращите енергетици и миньори, които не искат ТЕЦ-овете да бъдат затваряни, повиши градуса на напрежението.

Депутатите от трите партии, които отказаха да подпишат споразумението – “Възраждане”, ИТН и БСП, обвиниха управляващите, че хвърлят пясък в очите на протестиращите, а синдикалните лидери са предали работниците.

Според Искра Михайлова от “Възраждане” Кирил Петков е загробил българската енергийна независимост като по времето, когато беше премиер, в Плана за възстановяване е записано, че вредните емисии трябва да бъдат намалени с 40% спрямо 2019 г. Радослав Рибарски от ППДБ на свой ред обвини опозицията, че се опитва да внесе разделение в сектора. “Което е най-малко нужно в този момент, в който ние се опитваме да запазим дейността на комплекса и да възстановим други сектори в региона”, заяви той.

В крайна сметка договорените във вторник точки на срещата на премиера, министри и депутати с представители на протестиращите бяха приети. Сред тях е проучване на възможността за улавяне и преработка на въглеродни емисии за ТЕЦ “Марица изток 2”. Както “Труд news” вече писа, в Чехия няколко ТЕЦ-а вече са модернизирани с пари от ЕС и са екологични, а управляващите в България тепърва ще проучват възможностите за това.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Аматьори, които не знаят какво говорят

Споразумението е трудно за изпълнение

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е било грешка срещата в парламента със синдикатите във вторник да не бе отворена за медиите.

Трудни за изпълнение са заложените в споразумението с миньорите клаузи, но все пак са изпълними, каза след заседанието на енергийната комисия в парламента министърът на енергетиката Румен Радев. Силно се надявам блокадите да паднат, подчерта той. Апелирам да не си затваряме очите, да не се преструваме, че няма слон в стаята, заяви Румен Радев.

Веднага в кулоарите на парламента последваха коментари от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и от депутата от ДПС Делян Пеевски.

“Не знам тези министри какво са правили вчера, когато е подписано споразумението. И ако сега министърът каже, че това не е изпълнимо, да дойде да го каже на трибуната и да гласуваме “против”. Като няма слон (в стаята) да дойде, да си подаде оставката или да ни обясни. Няма да си залагам партията за аматьори, които не знаят какво говорят. Единият обижда миньорите, другият обяснява как споразумението няма да сработи… И ние сега тук ще гласуваме. За кой? Да дойде веднага, за да обясни какво е казал!”, възмути се Борисов.

Срещата със синдикатите във вторник фактически е била водена от Делян Пеевски, а не от премиера Денков, отбеляза Борисов, според когото е било грешка, че срещата не бе отворена за медиите. “Вчера той водеше преговорите реално и ги доведе до успешен край, колкото и да не се харесва това на умнокрасивите. Той направи много от това, което слушах”, заяви Борисов.

Блиц коментар даде и Делян Пеевски. “Енергийният министър трябва първо да си мери приказките. Вчера е бил, когато се готвеше това нещо, участвал е в него, и ако е имал нещо да каже, да го е казал. Ако се е подписал вчера под нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката. И да си заминава. Ние сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично. Ако нещо не се изпълни, ние ще бъдем с тези хора тук отпред”, заяви Пеевски.

Законът ще бъде преправян

Доставчиците на ток ще закъсат за пари

Създавате хаос, заяви Драгомир Стойнев

Доставчиците на ток ще имат нужда от значителни оборотни средства.

Доставчиците на ток ще имат нужда от огромни суми като оборотни средства след като домакинствата излязат на свободния пазар, стана ясно по време на заседание на енергийната комисия. В момента доставчиците на ток плащат на НЕК веднъж в месеца за купената от тях електроенергия. С излизането на бита на борсата, доставчиците на ток ще трябва да плащат всеки ден за купената от тях и доставената на домакинствата електроенергия. А хората плащат сметките си след изтичане на месеца.

При сегашните цени ще бъдат необходими няколко десетки милиони лева на ден, каза Йордан Тодоров, депутат от “Възраждане”. В страни от Европа заради високите цени на тока през миналата година търговци на електроенергия са фалирали именно защото нямат пари, за да платят доставяната от тях електроенергия. А в Закона за енергетиката не е посочено, какво става, ако фалира търговец на ток – кой ще доставя електроенергия на домакинствата.

Сега този проблем не е решен, коментира председателят на енергийната комисия Делян Добрев. Но има време до средата на 2024 г., обясни той. Дотогава трябва да бъдат направени още промени в закона. Ще насърчим конкуренцията и всички 200 търговци на електроенергия ще могат да доставят ток на бита, каза Делян Добрев. Но малките търговци ще бъдат затруднени с изискването да плащат за доставяния ток. Ако доставчиците на ток вземат кредити за оборотни средства, ще се увеличат разходите им, коментира Рамадан Аталай от ДПС. Затова той предложи законът сега да бъде приет, а по-нататък да бъдат правени промени в него. Излизането на домакинствата на свободния пазар на ток беше включено като ангажимент в Плана за възстановяване и устойчивост по време на правителството на Крил Петков.

Създавате хаос, няма сценарии какво ще се случи с излизането на домакинствата на свободния пазар, никой не знае какъв ще бъде крайния вариант на закона, коментира Драгомир Стойнев от БСП. Създавате хаос заради парите от ЕС, допълни той.

Предлагат пътна карта с индикативни периоди

Има няколко сценария за затваряне на ТЕЦ-овете

Трябва да бъдат открити две ядрени мощности

Няколко сценария за намаляване на мощностите на ТЕЦ-овете има в Пътна карта за климатична неутралност на страната ни, която е приета от правителството и предстои да бъде гласувана от парламента. На заседанието на комисията по енергетика в сряда министърът на енергетиката Румен Радев поиска тя да бъде гласувана, но беше решено да бъде внесена в пленарна зала без становище на комисията.

Сценариите са част от дебатите, които са водени със всички заинтересовани страни, каза министър Радев. В Пътната карта има два основни сценария. По-агресивният е за затварянето им до 2030 г., а вторият е до 2038 г. да има мощност от 1000 мегавата, обясни министърът. Именно вторият сценарий е основният, но той не цели закриване на въглищни мощности, заяви Румен Радев.

В пътната карта се разглеждат сценарии с индикативни периоди, коментира Радослав Рибарски от ППДБ. Не фиксираме дати, а разглеждаме сценарии, допълни той.

Основен сценарий в Пътна карта за климатична неутралност

До 2026 г.

– Реализирани политики за пазарна либерализация и въведени дългосрочни договори за ВЕИ;

– Насърчаване на общностите за възобновяема енергия и произвеждащите потребители на електроенергия;

– Изпълнение на мерки за енергийна ефективност, децентрализирано производство и производство за собствени нужди на електрическа енергия за бита и индустрията, включително чрез финансово подпомагане;

– Ефективно изпълнение на Национален социално-климатичен план, наред с национална стратегия и мерки за намаляване на енергийната бедност за домакинствата;

– Възможност за сключване на дългосрочни договори за доставка на електроенергия от нискоемисионни източници с възможност за агрегиране на електроенергия от различни нискоемисионни горива в един договор, вкл. и съхранена енергия с такъв произход;

– Въведени в експлоатация нови ВЕИ мощности (3500 MW), в резултат на което ВЕИ мощностите ще достигнат общо 5200 MW и на и системи за съхранение (батерии) (1000 MW);

– Разработване на проекти за нова ядрена мощност и нова ПАВЕЦ и ремонт на съществуващ ПАВЕЦ;

– Разполагаеми маневрени и базови мощности на въглища (2900 MW);

– Ускорено развитие по екологично устойчив начин на нови ВЕИ мощности;

– Изпълнение на мерки по Териториалните планове за справедлив преход (ТПСП).

До 2030 г.

– Изпълнение на мерки за енергийна ефективност и децентрализирано производство на електрическа енергия, включително чрез финансово подпомагане;

– Изпълнение на мерки за енергийна ефективност и производство за собствени нужди в индустрията;

– Изпълнение на ефективни мерки за електрификация на индустрия и транспорт;

– Изпълнение на инвестиционни мерки за насърчаване на енергийна независимост на домакинствата, с фокус върху енергийните общности и енергийно бедните домакинства;

– Реформа при използването на мрежите ниско и средно напрежение и допускане на децентрализирана собственост;

– Инсталирани ВЕИ (7500 MW), офшорни ВяЕЦ и системи за съхранение (1600 MW);

– Изпълнение на проекти за нова ядрена мощност и нова ПАВЕЦ;

– Разполагаеми маневрени мощности на въглища (1600 MW);

– Изпълнение на мерки по ТПСП.

До 2035 г.

– Изпълнение на мерки за енергийна ефективност и децентрализирано производство на електрическа енергия, включително чрез финансово подпомагане;

– Изпълнение на мерки за електрификация на индустрия, транспорт и домакинства;

– Развитие на елементите на водородната икономика на пазарен принцип и преустановяване на подкрепата за инвестиции в природен газ;

– Инсталирани ВЕИ (над 10000 MW), мащабни офшорни ВяЕЦ (1500 MW) и системи за съхранение;

– Подготовка за извеждане на стари ВЕИ и батерии – стратегия за рециклиране;

– Подготовка за експлоатация на нова ядрена мощност и нова ПАВЕЦ;

– Разполагаеми резервни мощности на въглища в случай на непредвидена криза (1000 MW).

До 2040 г.

– Продължение на изпълнение на мерки за енергийна ефективност и децентрализирано производство на електрическа енергия, подкрепящо общностите за възобновяема енергия и енергийна независимост на домакинствата и малките и средни предприятия;

– Изпълнение на мерки за електрификация на индустрия и транспорта, и енергийно ефективно и базирано на ВЕИ производство на топлина и охлаждане;

– Развитие на елементите на водородната икономика на пазарен принцип;

– Инсталирани ВЕИ (14000 MW), мащабни офшорни ВяЕЦ (2500 MW) и системи за съхранение (2000 MW);

– Въведени в експлоатация нова ядрена мощност и нова ПАВЕЦ;

trud.bg