11.05.2024

Преди няколко дни в медиите се появи статия, озаглавена „Референдумът на Копейкин – пряк път към измами с бързи кредити“.
Прочетеното ме изпълни с гняв и сарказъм. Очаквах и този вид саботаж на подписката за референдум – чрез заплаха от изтичане на личните данни на подписалите се граждани. И ето че се случи. Авторът доказва на наивниците колко лесно е чрез посоченото от тях ЕГН в съответната графа на бланката, да станат жертва на измама като неволни „клиенти“ на лихварските къщи. И на други подобни престъпни схеми.

Колко многолика и подла е хидрата, която се налага всеки ден да се борим, българи!

Никога не съм вземала „бърз кредит“, защото ненавиждам лихварите. А и превърнеш ли се веднъж в техен шаран, доживотно ще се бъхтиш в мрежите им. Но доколкото ми е известно, никоя от тези лихварски фирми не дава пари без номер на личната карта и без личен подпис. Колкото до нашите ЕГН-та – те са навсякъде – и в полицията, и в Изи Пей, и в кабинетите на личните лекари, и у брокерите на недвижима собственост, и в общините, и в държавните учреждения. Фигурират и в други подписки, в които сме участвали и заради които никой не ни е отправял подобно предупреждение. Нещо повече – личните данни на стотици хиляди български граждани изтекоха на показ тъкмо от държавните институти – спомнете си чудовищния случай в НОИ, за който никой не получи наказание.

И ето че тъкмо сега, „някои загрижени среди“ съобщават на лековерните глупаци за възможността ЕГН-то им от подписката – да бъде използвано за престъпни цели. Явен саботаж и манипулация, целящи да сринат гражданското доверие в подписката срещу приемането на еврото и унищожението на последните остатъци от българския валутен суверенитет.

Това, което особено ме плаши в случая е, че враговете на референдума, в съучастие с фирмите за бързи кредити, могат нарочно да извършат престъпление, за да торпилират референдума. Тоест – евроатлантиците с политически и полицейски лостове могат да накарат лихварите да отпуснат пари на криминални типове, използвайки само ЕГН и адреса на неколцина подписали се. Ще се вдигне олелия, инициаторите на подписката ще бъдат обвинени в измамни схеми и референдумът ще изгърми преди да се е състоял. А враговете му гръмогласно ще повтарят: „Предупреждавахме ли ви? Айде сега си сърбайте попарата!“ Възможността за такъв заговор не бива да се изключва и подценява.

Трябва да се вземат мерки от юристите на гражданските организации, инициатори на референдума и от юристите на партия „Възраждане“, подобен криминален саботаж да бъде неутрализиран навреме. Например – бланките на подписката да бъдат съхранявани само у доверени нотариуси, които ще бъдат лично отговорни в случай на изтичане на данни.

Има и друго – подписката в областните и в по-малките градове на страната не е добре разгласена. Хората научават от уста на уста къде трябва да отидат, за да се подпишат. Често пъти отиват на посоченото място, а там няма никаква подписка. Има огромен брой граждани, които желаят да се включат в подписката за рефендума, но нямат никаква информация къде да го направят. Ако информацията беше по-ясна, досега щяха да бъдат събрани не 400 хиляди, а милион подписи.

И накрая се обръщам към враговете на Българския лев и предателите на България: фалшиви „демократи“, помнете, че Гласът народен е глас Божи! Помнете, че не се гаси туй, що не гасне и морето не се прегражда с гнили колци. Ако с поредната си мръсотия попречите на гражданите на България да изявят волята си, възмездието, което ще се стовари върху вас, ще бъде хилядократно по-страшно от референдума. Лъвът е звяр, който не прощава на хиените!

Милена Върбанова