05.05.2024

„Няма конфликт, който да се е решил без преговори. Не е пътят през оказването на военна помощ.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница, по повод искането на „Майки срещу войната“ страната ни да не оказва военна помощ на Украйна. Тя добави, че Киев безспорно е жертва на агресия, но според нея чрез оказването на военна помощ конфликтът не се решава.

„Искането към Народното събрание е да не се приемат последващи решения за оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна, а към Министерски съвет – да се оспори пред Конституционния съд решението на НС, с което е прието да се окаже военна помощ на Украйна, да не се изпълнява решението от 3 ноември и да се положи усилие и предприеме всички възможни действие, през съответните институции и международни организации за иницииране на мирни преговори. Ето това са исканията на подписката“, уточни д-р Гълъбова.

А освен всичко друго, проф. Пламен Киров, който е безспорен конституционалист, бивш конституционен съдия, изрично заяви в интервю за БНР преди няколко дни, че това решение е противоконституционно.

Дейностите по национална сигурност и отбрана са прерогатив на правителството, така д-р Гълъбова обясни аргументацията на проф. Пламен Киров.

Ние оказваме необходимата хуманитарна помощ и тя е достатъчна. Според проф. Киров формулировката „военна помощ“ включва и жива сила, а аз лично съм против, категорична е тя.

https://euronewsbulgaria.com/