03.05.2024

Добри Божилов - писател

Покрай „Задругата-4“ се наложи да прочета доста документи за Левски, защото книгата на него е посветена. И един много интересен момент – при предателството му, предават го 20-30 души, като нито един от тях не е поп Кръстьо.

Но още по-интересно е друго. Някои от предателите не просто го посочват, но му прехвърлят и част от собствената си вина.

Типичен пример е Хаджи Станьо Врабевски – чорбаджия, който финансира Арабаконашкия обир и който заедно с Димитър Общи го изпълнява, в нарушение на заповедта на Левски да не се прави. След това като ги хващат, Станьо Врабевски не просто посочва и разпознава Дякона, но и… го обвинява че насила го е заставил да се занимава с комитетски дела.

Бил го заплашил с убийство! Представяте ли си каква низост и мерзост!

А ортакът на Врабевски – Петко Милев, вторият богаташ който спонсорира Арабаконак, той заявява и, че бил принуден от Левски не само да прави революция, но и веднага да дари… 5 лири. Пет турски лири!

И Врабевски и Милев имат по над 10 хиляди лири лично богатство. Арабаконашкият обир е за 1200 лири. Т.е. можело е изобщо да не се прави, а да бръкнат малко повече в кесиите си.

Но те – „Левски ме застави, а аз дори дадох огромната сума от 5 лири, за да спася живота си“.

Тези показания предизвикват погнуса и насмешка дори у турците. Да говориш за 5 лири като си толкова богат.

Не е един подобен предател – който по същество подсилва вината на Апостола. Но ви говоря за Врабевски, защото днес един от потомците му опитва да го възкреси и да го изкара чутовен герой и родолюбец. А разпитите му са запазени в турския архив и са издадени.

Там ясно се вижда кой какво е говорил. И как с пръст са посочили и разпознали Левски. Същите, които са виновни за провала!

Днешният потомък дето оправя имиджа на Хаджи Станьо се казва Милен Врабевски. Близък до Клинтън и Плевнелиев, прокарва „патриотични ценности“. Той е и спонсорът на партия „Възраждане“, а Костадин го нарича „най-великият жив българин“.

Клинтън, Арабаконак, предателство, 5 лири…

И смешно и трагично е… 🙂

Бай Добри Божилов