06.05.2024

Директорът на регионалната екоинспекция Ерджан Себайтин съобщи, че в продължение на поне пет години администрацията на кмета на Варна Иван Портних не е реагирала на сигналите за замърсяването на градските плажове с вода от отходната канализация, хиляди санитарни кърпички и дори фекална маса. Според него освен от крайбрежните заведения замърсяването е причинявано и от презастрояването, за което пряка вина носи именно администрацията на Портних.

Повод за коментара на Себайтин стават две тежки замърсявания на варненските плажове в разгара на летния туристически сезон. В средата на юли т.г. в социалните мрежи бяха публикувани видеоклипове, на които се виждаше как край Централния и Южния плаж във Варна морето изхвърля на брега хиляди санитарни (мокри) кърпички. Реакция от общинската администрация, която е собственик на канализационната мрежа в града и има задължението да я контролира, не последва.

В края на същия месец ситуацията става още по-гнусна.

Освен нова вълна от мокри кърпички туристите заснеха как гларуси се хранят с изхвърлени на брега трупове на стотици плъхове. Тези кадри, публикувани пак в социалните мрежи, останаха отново без реакция от страна на местната администрация.

Всяка година Регионалната инспекция по околната среда и водите и Басейнова дирекция правят паралелни замервания за състоянието на морската вода в зоната за къпане. Често обаче няма и нужда да се прави замерванезащото получаваме едни и същи сигнали. Наличие на големи количества мокри кърпички и дори фекални маси в морето край Централния и Южния плаж във Варна.”, обясни директорът на регионалната екоинспекция във Варна.

По тези сигнали обаче не е направено нищо, коментира Себайтин. Поради това, а и заради влошаването на ситуацията, директорът на местната екоинспекция поискал лична среща с Портних. На нея присъствал и заместникът му Христо Иванов, в чийто ресор е поддръжката на градската инфраструктура.

Обясних му (на Портних – бел. ред.), че това е много сериозен казус, който трябва да се изследва. В хода на разговора зам.-кметът на града Христо Иванов каза, че тези сигнали са от 2019 г. Тогава се е формирала атракционната зона в района на пристанището във Варна.”, говори Себайтин.

От казаното става ясно, че заместникът на Портних още тогава е бил периодично уведомяван и напълно наясно със ситуацията. Въпреки това той очевидно не е предприел абсолютно нищо, за да предотврати изливането на битово-фекална канализация в морето.

За съжаление, адекватна реакция срещу проблем липсва и до днес.

източник: Дневник