19.05.2024

Смея да твърдя, че ако беше обърнато внимание поне на част от моите сигнали, отнетите човешки животи и щетите щяха да бъдат по-малки. Това заяви в ексклузивно интервю за “Биволъ” общинският съветник от гр. Царево – Емил Пейчев.

Той предостави и някои от сигналите, които е подавал до всички компетентни институции, включително до РИОСВ-Бургас, РДНСК, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), до главния прокурор, Европейската прокуратура и до редица други институции.

Сред причинилите наводнението са строежите, затрупаните нарочно отточни дерета от планината и масовите сечи в Странджа. Фаталните дейности са извършвани от фирми, свързани с един от сивите кардинали на ГЕРБ в Царево. Под благословията на кмета Георги Лапчев.

“Реално казусите ги следя от 2002 година насам”, призна Пейчев за нарушенията, довели до наводненията в Царево.

Последният му обобщен сигнал, е от 11 септември 2023 г., и е адресиран не само до ресорните шефове на МОСВ и МРРБ, но и до премиера Николай Денков и главния прокурор Борислав Сарафов, както и до компетентната Окръжна прокуратура – Бургас.

В него са посочени конкретните строежи в Странджа, които се намират в коритото на р. Черна и които трябва да бъдат проверени надлежно на предмет тяхната законност и безопасност.

“Считам, че ръководството на Община Царево е виновна за създалата се там ситуация”, 

пише Пейчев до първите лица в държавата.

След като се стигна до “сглобката” на кабинета “Денков – Габриел”, новият министър председател неглижира сигналите и съветите на общинските съветници в Царево, а директно си комуникира доверително с кмета на ГЕРБ Георги Лапчев, който през годините се е доказал като един от враговете на природата по Черноморието.

Премиерът Денков също така не е пожелал да чуе версията на своите съпартийци, които са в опозиция на ГЕРБ в Общинския съвет – Царево, а е обсъждал последиците от наводнението директно с кмета на ГЕРБ.

По всички медии официално Денков артикулира единствено позицията на Лапчев и местните власти, че отговорността за щетите и жертвите е на природата, но не и човешка (т.е. тяхна собствена) вина.

Не е ясно как ще завършат и висящите проверки от страна на Прокуратурата, след като институциите почти не реагираха на сигналите, които са подавани многократно.

Сигналите се игнорираха, стигна се до жертви

Сред сигналите, които е подавал през последните месеци и години Емил Пейчев, са конкретните строежи и обекти, за които институциите не пожелаха да вземат каквито и да било мерки. Сред казусите са изгражданите в деретата стоманенобетонна сграда, която има за цел да е помпен тласкател,  както и два случая на заспиване на водосборни дерета.

През март 2023 г. е подаден сигнал за “засипване и затапване на съществуващо дере- водосбор”.

“Община Царево стартира процедура за продажбата на ПИ с идентификатор 48619.28.820 по КККР на гр. Царево в края на 2021г. Една голяма част от имота попадна във въпросното дере, което отвежда сериозен водосбор в коритото на р.Черна. От момента на влизане на владение, новия собственик започна да засипва въпросното дере със строителни отпадъци, земна маса, автомобилни гуми и т.н. от всички строителни обекти намиращи се на територията на община Царево.

След подаден сигнал до РИОСВ Бургас и МОСВ се извърши съвместна проверка, която установи насипаната земна маса и строителни отпадъци.

РИОСВ Бургас в последствие установи, че дерето е сухо и …..няма опасност да се активизира в следствие на силни дъждове и снеготопене”. 

Началник на РИОСВ в Бургас бе назначен скандалния бивш Областен управител от Правителството на Орешарски Павел Маринов.

Въпреки липсата на какъвто и да е опит и ценз в сферата на екологията и очевидните действия на Маринов в противовес на природните интереси, той остава засега неизменно на този пост.

източник: Бивол