27.04.2024

Неизбежната загуба на Украйна ще нанесе стратегическо поражение на колективния Запад,а Вашингтон се готви за конфронтация с Пекин точно сега.Защо? Какво ги движи?

Думите на Макрон за независимостта на Европа от Америка предизвикаха шум във Вашингтон, въпреки че големите западни държави не изразиха открито отхвърляне или осъждане:“не отрекоха нищо,но и не потвърдиха“.

Провалът на Украйна ще бъде хуманитарна и политическа катастрофа и „удар с чук върху авторитета и лидерството“ на Америка,така The Times предупреди САЩ за последствията от победата на Русия в Украйна.The Times обръща внимание и на факта, че текущите събития на международната арена подчертават рязкото намаляване на статута на Вашингтон като суперсила и припомня унизителното бягство от Афганистан.

„Ръководството на Белия дом претърпя още повече щети след демонстрацията от Еманюел Макрон на братска привързаност към Си Дзинпин и изявлението на лидера на Пета република, че Европа не трябва да бъде просто „последовател“ на политиката на САЩ“,отбелязва The Times.

Джо Байдън бил вбесил и израелския кабинет и връзките със Саудитска Арабия и ОАЕ също са нарушени.

За Вашингтон се оказа невъзможно да въвлече европейските държави в конфликт срещу Пекин и да развали европейско-китайските отношения.

Ако,проблемът допираше само до Брюксел и Урсула,щеше да им бъде лесно. Този въпрос е извън обсега на американците поради видимия упадъка на хегемона и тясната връзка между западната и китайската икономика.

Защо точно сега САЩ повишат градуса с Китай,като те и Запада са в затруднение в Украйна, а Китай не е отстъпил нито една крачка в развитието на стратегически отношения с Русия? Отговорът е еднозначен-опитват се да набутат Япония,Южна Корея,Филипините,Австралия,дори и НАТО,както и останалите местни лакеи срещу Китай,преди катастрофата в Украйна,защото после ще бъде невъзможно.

И от двата конфликта те смятат да се измъкнат по терлици и да оставят колониите си в огъня.

Много държави между САЩ- Китай и Русия, са решени да останат неутрални.В условията на разцепление между великите сили, много държави се опитват да запазят неутралитет, пише The Economist. Въпреки сериозните различия в политиката и икономиката, те са обединени от желанието да сключват изгодни сделки. Техният бизнес подход променя геополитиката.

Партньорската организация, Economist Intelligence Unit, анализира икономическите и военни връзки на страните с Москва, дипломатическата им позиция, включително гласовете в ООН, и подкрепата за санкциите.

52 страни, които са с 15% от населението на света са приятели на САЩ и Запада,осъждат и наказват Русия, но около 140 държави с 85 от населението на света не го правят.

Необвързаните демокрации предпочитат да „разговарят и с двете страни“ на конфликта в Украйна, но икономическите и политически стимули карат много от тях да се наклоняват към Москва, пише Asia Times.Според последните доклади броят на страните, които осъждат Русия, е намалял. По-специално, Ботсвана се отдалечи от про украинската позиция спрямо Русия, Южна Африка мина от неутрална към проруска, а Колумбия – от осъждаща Русия към неутрална. Освен това все повече страни отказват да подкрепят Украйна.В навечерието на годишнината от военните действия в Украйна Южна Африка проведе съвместни военноморски учения с Русия и Китай.

Бразилия не осъди Русия.Позицията на Боливия, Куба, Салвадор и Венецуела в ООН отне част от западните санкции на Русия. Освен това Бразилия, Аржентина и Чили категорично отказаха да изпратят военно оборудване в Украйна, а Мексико постави под въпрос решението на Германия да предостави танкове на Украйна. Разцепление се прояви и в Азия. Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия никога не излезе с колективно изявление.

Йордан Халачев