03.05.2024

Както много пъти казвах, въпреки оптимистичните данни за изключително повишаване на доходите /което не е едно и също с повишаване на покупателната способност/, дори и със спекулациите за повишаване на раждаемостта, в България зрее изключително социално недоволство.

Уж , периодът на начално натрупване на капитал трябваше да е завършил още преди 15 години, но темповете на развитие на индустрията , липсата на ВСЯКАКВИ сериозни чуждестранни инвестиции, изключителното съмнение в здравината са инвестиционния климат и пълната липса на правосъдие за бизнеса водят не само до това чуждите капитали да не влизат, а и до това – нашите капитали да се изнасят.
Не ми се слушат розови прогнози.

Факт е, че голям нов бизнес в страната не влиза, че средния и особено дребния бизнес са подложени на изключителен административен рекет и макар да и следвало да са гръбнака на родната икономика, те са изгоненото сираче на властта.
На фона на липса на икономика, няма как да има адекватна социално политика. Надпреварването да дадем пенсии на пенсионерите /което е похвално/, не решава огромния въпрос на работещите бедни. Които за съжаление са МНОЗИНСТВО.
И така … ще се роди истински, леко революционен социално-синдикален проект. Още на местните избори ясно артикулирах, че Ваня идва. Как ще дойде, каква компания ще си избере, как ще се справи, мога само да гадая.
Но факт е, че в ляво се ражда нещо ново или поне се ражда по нов начин – наистина отдолу, което съвсем не е типично за българската политика и навярно ще даде и неочаквани резултати.

На фона на това отдясно вече е формулирано – ВСИЧКИ И ВСИЧКО СРЕЩУ ПЕЕВСКИ.
Дали това е идеология аз не мога никак да кажа.
Дали то мобилизира десните – да вероятно и 10% десни.
Щото другите средни и десни искат и малко работа в полза на бизнеса, на икономическата среда, на инвестиционния климат и самоотвержената битка срещу Пеевски, навярно няма да им е достатъчна.
Защо толкова издигаме образа на Пеевски ли? Ами защото, за да се направи кампания на ППДБ очевидно е необходим враг.
А Борисов не бива да е по тактически причини, може пак да ни се наложи да се обичаме.

Как това се вързва с твърдението, че Пеевски управлява ГЕРБ, на мен ми е много много мътно. Ама избирателят може и да не е много внимателен и да се „върже”.
А по средата, където всъщност не намира българинът, по средата мила моя майно льо, величествено се разполага необезпокояваният от никого ГЕРБ.

Диана Дамянова