26.04.2024

Антони Тренчев няма защо да почерпи Нова телевизия и БТВ, защото не постигна ефекта, който се е надявал да постигне – да се изрисува като смел боец срещу прокуратурата, срещу лошите партийни лидери, срещу тъпите аналогови обвинители, срещу ужасния 30-годишен преход – в който, впрочем, баща му от агент на ДС плавно се е превърнал в милионер, а майка му от стюардеса е избуяла до стилистка на президентската съпруга, от приятелка на сирийски бизнесмен се е преродила в просперираща бизнес дама.

Не всички журналисти са недостатъчно подготвени и услужливо приклекнали като Лора Крумова и Светослав Иванов, да знаете.

1. Кой, кога и на основата на какви публични финансово-отчетни документи оцени Nexo на милиарди, както де похвали Антони Тренчев? Колко милиарда?

2. Кога и къде Nexo обяви, че ще се листва на Nasdaq? Къде са публикувани обявления към потенциалните инвеститори? Колко ефектно е сега Антони Тренчев да твърди, че листването е възпрепятствано от прокуратурата, нанесла на Nexo имиджови щети.

3. Защо са сключвани споразумения с 50 щата и 2 територии, както твърди Антони Тренчев, при положение, че Nexo имаше проблеми с регулаторните органи на 8 щата и SEC?

4. Защо Антони Тренчев не коментира забраната Nexo да оперира на пазара на щата Ню Йорк в следващите 5 години?
Е, телевизионните водещи не го и попитаха, де.

5. Защо Антони Тренчев не коментира думите на главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймз за лъжи и подвеждане на инвеститорите: its behavior was shady… breaking state laws … illegally failing to register and lying about it to investors … misleading New Yorkers.
Е, телевизионните водещи не го и попитаха, де.

6. Антони Тренчев каза по Нова и БТВ, че 2 години са водили разговори съд SEC, американската КФН, не е станало за един ден – това щеше да бъде в негова полза, само ако бяга оттеглени претенциите и бяха свалени обвиненията с констатацията “невинен”. Не е така, обаче – Nexo трябва да плати 45 милиона долара, за да отърве съдебен процес.
Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймз казва: despite our repeated warnings, crypto currency platform Nexo failed to register with my office. Тоест, въпреки предупрежденията, от Nexo са се надявали да минат метър.

7. Ако във Великобритания се води дело по частно-правен спор, както твърди Антони Тренчев, защо представители на британската Агенция за криминални престъпления присъстваха на пресконференцията на прокуратурата в София? Защо заявиха пред “Капитал”, че сътрудничат на българските власти по разследването за Nexo?

8. Защо Антони Тренчев не се върне в София да представи доказателства за невинността си и да защити служителите си? Защо се държи като Васил Божков? Големия Череп и Малкия череп, а?!

Соня Колтуклиева