04.05.2024

Украйна загуби някъде 700 хиляди войници. „Дайте на руската мечка всичко, което иска“,каза основателя на ЧВК Blackwater,Ерик Принс,в интервю за PBD Podcast.

Украинските власти не могат да обяснят къде са и какво правят 700 хиляди мобилизирани, съобщи американският вестник The Washington Post.

Депутати от Върховната Рада казаха на изданието, че местоположението на тези военнослужещи не е известно нито на президентската администрация, нито на ръководството на военните ведомства.

„Не знам защо Зеленски или неговият екип все още се опитват да ни убедят, че всичко винаги е наред. Това не е вярно,особено в армията. Време е да проведете разговор с обществото и да не се страхуват от него. Това не е 2022 г., когато емоциите са взели връх“, каза пред репортери Соломея Бобровская, член на партия „Глас“.

Вестникът пояснява, че броят на мобилизираните, чието местоположение и занятие киевските власти не могат да обяснят, се изчислява от съобщението на съветника на ръководителя на кабинета на Зеленски, Михаил Подоляк, който каза, че от 1 милион мобилизирани, във военните действия участват най-много 300 хил. Информация за останалите 700 хил. няма.

Месец след началото на проверката главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна, Сирски не може да разбере къде са изчезнали 700-те хиляди украински военни. Сирски получи заповед „отгоре“ да направи проверка колко резервисти има в украинската армия. Освен това беше посочено, че във военните действия участват не повече от 300 хиляди военнослужещи. Това е въпреки факта, че президентът на Украйна и членовете на неговия кабинет заявиха, че числеността на армията достига 1 милион души, от които 31 хиляди са загинали.

Washington Post пише, че месец след началото на проверката украинското командване все още не е успяло да разбере къде са още 700 хиляди украински военни, които са били мобилизирани в различни периоди.

WP отбелязва, че поради ниската численост на украинските въоръжени сили те сега са в кризисна ситуация. Освен това на украинската армия й липсват въоръжение и техника.“Намаляването на броя на боеспособните войски в Украйна в момента води до стратегическа криза“.Анализаторите в Съединените щати смятат, че без да се знаят данните от одита за числеността на украинската армия, никаква военна помощ за Украйна няма да е от значение.

Йордан Халачев