26.04.2024

Убеждавам се за пореден път, че има нещо сбъркано в елита на Германия.
Навремето, когато управляваше Меркел, така поканиха милиони чергари от планините, каменистите плата и пустините на Близкия и Среден Изток. Поканиха ги, защото немските компании отчаяно се нуждаят от работа ръка, като за маскировка и пропагандни нужди развяха мита за бежанци от тамошните войни.

Работна ръка Германия не получи – повечето се оказаха неграмотни дори на собствения им език, а манталитетът им – напълно чужд на работната етика. Надали в Берлин ще си признаят, че няма да успеят успешно да ги кооптират в немската обществена и социална структура дори и след няколко поколения.
А за капак, като се разбра ситуацията, се опитаха да ги разхвърлят из европейските държави, с което за малко не предизвикаха разпад на ЕС.
.
Сега с руснаците, бягащи от режима на Путин, се получава същото.
Германия за разлика от други страни от ЕС заяви, че ще отвори вратите си за бягащите от Русия мъже. Те ще бъдат „топло посрещнати“ от Берлин, обеща правосъдният министър в страната Марко Бушман. Той приветства за добре дошъл „всеки, който мрази пътя на Путин и обича либералната демокрация“.

Отделно министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фейзер каза пред вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, че руски дезертьори, заплашени от „сериозни репресии“, могат „като правило“ да получат защита.
.
Питам се дали в Москва са пълни и ненадминати идиоти? Защото те чудесно знаят какво става по летищата, гарите и граничните им пунктове. При това друг Указ предвижда руските ГКПП да не допускат напускане на Русия без специално разрешение от военкомата.
Ясно е, че корупцията в „необятната“ държава също е необятна, но при сегашното затягане на бурмите не би могла да облагодетелства десетки хиляди на ГКПП и тълпите по летищата и гарите. Както се въведе железен режим за проверка и така наричаната „денацификация“ за украинците под властта му (практически почти без корупция), режимът така може и да спре тълпите, прекосяващи границите или направо да ги затвори.
Но не го прави?
Защо?
От идиотизъм ли?
Надали!
.
В тълпи от много и много хиляди не е проблем да вмъкнеш много стотици, че и повече бойци от Спецназ (десантно-диверсионни части за специални задачи).

Утре, ако военно-политическата ситуация се изостри съвсем, в Европа ще се взривяват складове, топлоцентрали, ще дерайлират влакове, ще гърмят рафинерии и метростанции, ще се сипят атентати, адресирани за маскировка с автори например талибаните или например джихадистите или дявол знае какво новоизмислено световно или местно „революционно“ или „патриотичмно-националистично“ движение.
.
В Германия дълги години ухажваха руския режим заради текущи бизнесинтереси, макар че Москва е основен дезинтрегратор на ЕС и негов смъртен враг. И макар че сега започнаха да усещат цената на това „ухажване“, още не могат да повярват в ужасяващата истина.
Истината, че Кремъл наред с Украйна неофициално обяви голяма война и на ЕС, и на демократичния свят. И макар че войната не е нова, сега руската върхушка въобще няма да подбира средствата й: от енергийни кризи до взривни катаклизми чрез диверсии. Последното вече се случи в Чехия и у нас със загинали граждани, при това в по-мирни времена.

Сигурен съм, че такива нещастия ще ги дочакат и в Германия, и в други държави в ЕС.
Затова се чудя къде наистина са идиотите?
Дали са в Москва или другаде?

Григор Лилов