28.04.2024

Пак познах. Но не съм доволна от това.

В началото на преговорния процес, превърнал се в трагикомичен сериал по-после, предупредих, че връткат държавата като пумпал около панталоните на Мария Габриел. Всички ставаме заложници на кариеристичните амбиции на брюкселската снаха. И сега – така.

Тази сутрин Бойко Борисов заяви, че няма да има повече никакви преговори, ако Асен Василев не се извини на Мария Габриел за репликата: най-младото и красиво лице на Мафията и, ако тя реши да приеме извинението, разбира се, ще се продължи. Хайде стига, де, лични драми!

Делян Пеевски пък иронично и бащински ги посъветва да се разберат с детските си извинения и обвини Христо Иванов за всички беди. Понеже искал избори.

Призовах Бойко Борисов с ръка на сърцето да ми отговори, не смята ли, че преиграват вече от Сирни заговезни насам. Не ми отговори.

Кирил Петков чупел бутилки на разговорите, издадена беше тайната. Леле-мале. Всичко ще си кажат, стой-та-гледай. А беше толкова просто да разкажат коректно докъде са стигнали в договорките и какво ги препъва по пътя към изпълнение на мандата.

Ако Бойко Борисов иска да докара нещата дотам, че да се състави кабинет с втория мандат, за да набута ППДБ в капан – да се оправят с проблемите преди изборите, можеше да го направи с по-малко драматизъм и маневри. Не знам как изглеждат нещата от 17-я етаж на НДК, но трендът ненадейно и бързо се обърна: в неделя ППДБ се молеха на ГЕРБ, сега ГЕРБ се моли на ППДБ: елате да седнем и да се разбереме. Обаче, накря всички ще седнат на скута на Пеевски да молят за мазно турско кафе.

Как да предвидим вече какво ще направят хора, които не знаят какво искат. Надлъгват се. Прецакват се. Ругаят се. Нелепа клоунада на добре платени актьори със скъпи и прескъпи билети за публиката, която седи в залата, но не им гледа сеира, защото изобщо не й е по джоба.

Никога политиката в България не е била толкова жалка и безсмислена!

Соня Колтуклиева