01.05.2024

Никой не може да бие ББ по фасаден евроатлантизъм. На времето много се натискаше да говори със Зеленски, опита отвсякъде, но онзи го отряза, заради Турски поток. Утеши се с разговор с преводач с Порошенко. Защото не е много силен в езиците.
Изобщо в Украйна Борисов е нон грата, токсичен отвсякъде. За това сега се натяга до смях да получи индулгенция за греховете си спрямо Украйнците и за войната, която им отвори благодарение на връзките си с Путин и финансирането на Турски поток.
Хайде малко по-сериозно.

Да се върнем към професионалните стандарти – не е работа на протокола на НС, който изпраща поканите по списък да решава дали да кани или не отделен посланик. Щом е акредитиран у нас, значи сме му дали възможност да работи и протоколът изпраща.
Да, има т.н. институционален бойкот – когато искаме да изразим недоволоство от политиката на дадена държава към нас, както в случая заместването ни в „терористичната операция“ на Путин. И тогава съответните посланици или по-общо дипломати не получават срещи в министерства и ведомства, не се канят на мероприятия, като честването на 22 септември, и т.н. Но и в случая има правила по начина за реагиране.

Първо, Министерството на външните работи – протестни ноти, искане на обяснения и обявяване на посланик за персона нон грата.
Второ, горните ходове всички знаем че са утопия докато има служебно правителство и Румен Радев е президент. Но питам що за глупост – ГЕРБ да не влизат на заседание в българския парламент, защото Митрофанова била получила покана. Къде е позицията им за реакция атаката на Кремъл на равнище МВнР и на равнище правителство – там където се обявя персона нон грата. Къде е предожението им за Декларация на народното събрание срещу терористическите съчинения на Путин, а най-добре за обявяване на Русия за терористична държава, както бе решено от ПАСЕ. Та Митрофанова да стане свидетел на низвергването на президента и обявяването на държавата и за терорист, от най-висшия орган у нас.

Изобщо, не гледайте фойерверките на Борисов, защото всички те са с двойно дъно. На времето като искаше да замете греховете си по Турски поток изгонваше руски дипломат. Предварително го беше съгласувал с Бабаков и Москва. За да има пиар карти пред евроатлантиците. И номерът вървеше, Лавров дори се разсейваше и минаваха месеци, докато отвърнат. Междувременно, попълнението в редовете на руското посолство на изгонените ставаше ускорено. Хайде сега да отговорите на въпроса – каква е текущата бройка на руските дипломати, и колко от изгонените 70 руски дипломати имат вече заместници.

В този смисъл ефектът от тези откази от поканване за националната сигурност е почти нулев. Ако забелязахте гонехме показно руски дипломати, но никога не дойде реч за българските граждани, които са им помагали – ятаците и агентите им сред български институции, в армията, службите.

И сега Бойко държи резервен канал за връзка с Путин и вече го е активирал, особено след вчерашния анонс от Москва че ще се строят нови линии на Турски поток.

Надцакването в атлантизма не означава нищо, това което „тежи“ са реалните стъпки. Настояването за позиция на правителството да се изгони Митрофанова, поемането на отговорност за Турски поток и развързването на ръцете на Путин да нападне Украйна, прекъсване на схемите на служебното правителство и Радев при вноса на руски ВПГ, цялостна помощ за Украйна, свалянето на Гешев и реформите в правосъдната система и службите – а това де факто означава изваждането от тях на поставените от Борисов и Пеевски лица, които обслужват руските интереси.

И след като не бъде поканена утре в НС, Митрофанова пак ще си остане да плете кошницата си, ще се среща с лидери на парламентарни фракции и депутати русофили, ще подкопава националната ни сигурност.

Илиян Василев