18.05.2024

Анастасия Гешева

На фона на привикването на Тагарев във Вашингтон, което идва пък на фона на попадането на Тагарев на мишката на Феномена, трябва да кажа някои нови положения за държавата майка САЩ.

Попретупаният скандал с неведението, в което държавата изпадна за хоспитализирането на военния и министър, предстои да се разгърне. Пентагонът се намира в момента под две наблюдаващи процедури. Първата е разследване как точно властта на Остин е била прехвърлена към заместничката му.

Втората е подготвяне на комисия в Конгреса, която да разследва как стана така, че 5 дни властта в САЩ няма достъп до информация за висш чиновник с най-висока степен на значение. Няма никаква информация какво му е на Остин, кой и защо е наредил да влезе в болница. Няма информация и защо тази новина е била укрита. Излязоха предположения, че тя е била укрита само от Байдън, но се оказа, че за ситуацията не е знаел и Джейк Съливан, съветникът на Байдън по сигурността. Което автоматично означава, че версията да бъде спестена информация на старика, отпада. Белият дом с цялата администрация е бил в неведение. Същото важи и за законодателят. Той също не е бил информиран за състоянието на началника на Пентагона.

САЩ е ядрена държава, случилото се е супер сериозна ситуация, която тепърва ще разберем откъде дойде и накъде отива. Е ли това проява на нов център на власт, много скоро ще стане ясно. Само едно е сигурно. Няма нищо случайно във факта, че 5 дни САЩ са били без връзка между държавата и армията. Та отиването на Тагарев в САЩ при тези обстоятелства ще има съвсем друг смисъл. Аз не зная дали това е планирана, или внезапна визита. Затова и не мога да кажа значението и към момента. Защото в двата случая има съвсем различни 2 смисъла. Ако визитата е била планирана, значи няма да ни се отрази, проблемите на България много бързо ще бъдат забравени в САЩ. Но ако е привикан, това е невероятно важно, защото представлява намеса в работата на Пеевски.

Анастасия Гешева