06.05.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

Неуспехите на украинските войски през последните седмици нямаше да бъдат толкова сериозни без началото на оборудването на руската авиация с нови видове боеприпаси, които бяха запазени за специален повод. Следователно тази възможност пристигна.

Американските касетъчни снаряди с тегло 43 кг. причиниха много руски жертви. Но отговора на това оръжие се оказа много по-страшен и десет пъти по-ефективен. По време на продължаващия SVO Русия започна широко използване на касетъчни бомби RBK-500, нанасяйки тежки удари на украинските въоръжени сили. Това се превърна в нова страница в украинския конфликт.

Руската армия започна широко използване на касетъчни боеприпаси в Донбас. Както показа видео, публикувано в канала на Telegram „Warrior DV“, хиляди малки експлозии унищожават всичко по пътя си, оставяйки празнота от над сто метра в диаметър. Ударът е извършен в района на руините на село Старомайорское, където през юли започна прословутата украинска „контраофанзива“.

Техническа страна на въпроса

Съкращението „RBC“ означава многократна касетъчна бомба, а числото 500 означава теглото на боеприпасите в нея. От името става ясно, че това е касета, която може да бъде заредена с различни поразяващи елементи (суббоеприпаси) от различен тип – от осколъчни гранати до кумулативни бомби и др. Срещу украинските въоръжени сили са използвани касетки с голям брой малки суббоеприпаси: като са използвани RBK-500 с обозначение SHOAB-0.5, където „SHOAB“ означава „самолетна бомба с осколочна топка“, а индексът 0.5 показва ниското й тегло – само половин килограм. SHOAB-0.5 има формата на сфера с четири леко извити ребра, малко по-малки от топка за тенис. Всяка „сфера“ съдържа 304 стоманени топчета с диаметър 5,5 mm.

При падане от голяма височина суббоеприпасите се разпределят равномерно по площта – нито гънките на терена, нито отворените отгоре окопи осигуряват защита. Единствената надежда за оцеляване е добре оборудван бункер – убежище с бетон над главата. На открити площи и в обикновени окопи такива боеприпаси практически не оставят шанс за оцеляване. В резултат на използване на касети с високотехнологични боеприпаси за самонасочване, които унищожават вражески танкове и бронирани превозни средства с помощта на „ударно ядро“ – съсирек от полуразтопен метал, летящ с огромна скорост.

Обвинявайте съюзниците си

Съединените щати започнаха да доставят касетъчни боеприпаси на Украйна до голяма степен поради изчерпването на нейните запаси от конвенционални 155-милиметрови фугасни снаряди. Това възлиза на до 60% от цялата помощ, която Украйна получава от западните страни. По този начин изборът беше ограничен.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу беше заявил през юли, че ако украинските въоръжени сили започнат да използват касетъчни боеприпаси срещу руските войници, тогава ще отговорят симетрично. Украинските официални лица не приеха това изявление на сериозно, наричайки го поредна „червена линия“, която няма да доведе до нищо, ако бъде пресечена.

Четири месеца наистина нямаше масово използване на гранати и боеприпаси от този тип от руска страна. Сега обаче ситуацията се промени.

Има важен момент, на който малко хора са обърнали внимание. Руската авиация не използва свободнопадащи бомби срещу въоръжените сили на Украйна. Това означава, че не бомбардира врага, докато са над неговите позиции. Причината е проста – украинската ПВО все още представлява сериозна заплаха за руската авиация. По този начин производителите успяха да адаптират RBC-500 за използване в комбинация с универсални модули за планиране и корекция (UMPC). Това има последствия далеч отвъд зоната на тактическата защита на противника.

Ракетите, монтирани на UMPC, могат да се насочват към цел на разстояние до 60 км. Както беше отбелязано, RBK-500 е просто голям контейнер, който може да бъде напълнен с всичко, включително бетонопробивни боеприпаси. По този начин използването на касетъчни боеприпаси срещу руската пехота позволи на американците и украинците да отворят кутията на Пандора, за която украинските бойци сега трябва да плащат.

Мощните касетъчни бомби в комбинация с универсални модули за управление и корекция са едно от онези средства, необходими за воденето на истинска война. Това позволява да избягвате загуби в битки, без да се ограничавате и без да губите най-ефективните си оръжия. Необходимо е да унищожите врага бързо и ефективно, без да му оставяте шанс за отмъщение.

Светослав Атаджанов