20.04.2024

В Добруджа ще има проучвания за шистов газ, поне както се разбира от последните съдебни решения. И отново се замислям за същността на правото и полезността на решенията. Нещо може да е много законосъобразно и категорично неморално. И обратното – нещо морално да не бъде законосъобразно.

В случая се поставя под съмнение бъдещето на един огромен район от България, житницата на страната ни. Алчността на богатите убива. Проучванията специално за шистов газ вещаят тежка екологична катастрофа, която ще обезлюди допълнително страната ни. И не – хората няма да спечелят от това. Ще спечелят тези, чиито портфейли отдавна са претъпкани, но алчността им не знае граници.

Скъсахме договора с Газпром и търсим газ на майна си райна. Вместо да гледаме икономически най-изгодните предложения, продаваме държавата. Екологичната катастрофа предстои. Земя, в която е имало добиване на шистов газ, повече не може да се ползва. А ние мълчим…..

Трябва да има законопроект, който да забранява тези проучвания. Екологията ни е по-важна от печалбите на малцина. Въпросът е защо политиците мълчат. Защо всички мълчат за Дънди Прешънс. Аз се опитах веднъж да говоря, но ми се обадиха да ми кажат, че темата е крайно неудобна политически и да не питам в Народното събрание за нея. Има теми-омерти за политиците. И няма да съм удобна никога за тях.

Време е народът ни да осъзнае какво иска. И да гласува за политици с ясна програма, които ще преустановят това престъпление, което се извършва срещу българският народ. А не такива, които мазно прикриват тези, които ни унищожават.

Елена Гунчева