01.05.2024

България несъмнено е въвлечена в информационната война на Русия и като цяло българските медии — най-вече националните телевизии и най-вече bTV — определено не издържат стрес теста.

Отразяването на събитията след взрива на Кримския мост показва колко лесно манипулируеми са медиите ни. “bTV” притежават самочувствие и сензационен език, но в работата им няма и помен от спазването на най-елементарните, но и ключови журналистически стандарти.

Когато превръщаш твърденията на Александър Бастрикин, споделени пред Путин в “новина”, трябва да си изключително предпазлив с думите и ясно и категорично да обясниш на зрителите си, че тези твърдения на този етап са абсолютно безпочвени.
bTV просто стреля думи от ефира — без мисъл, без доказателства, без източници.

В тази телевизия все още има няколко кадърни хора, но те потъват, а и ще потъват все повече в посредствената среда, очевидно създадена от г-н Хекимян.

Който — между другото — винаги е бил изключително посредствен и повърхностен журналист. Важно е да започнем отново да си казваме нещата директно, а не да си мислим дали това би засегнало г-н Хекимян.
Защото неговата посредственост засяга цялата медийна среда, и то по много опасен начин.

P.S. Ако утре някой от обкръжението на Путин му каже, че Румен Радев сваля Алинс Кабаева, bTV как точно биха го отразили?

Мартин Димитров