04.05.2024

Топ новината в либералните и евроатлантически медии е: МВнР е дало разрешение за полет на специалния авиоотряд „Россия“ през въздушното пространство на България,на руска делегация,оглавявана от Сергей Лавров за участие в 30-ото заседание на ОССЕ в Скопие…

По-правилното формулиране на новината щеше да бъде: Държавният департамент на САЩ,разреши на МВнР на България да наруши санкциите и да допусне полета на специалния авиоотряд „Россия“ през въздушното пространство на България, на руската делегация,оглавявана от Сергей Лавров за участие в 30-ото заседание на ОССЕ в Скопие.

Първият опит за „разпукване на леда“ с Москва се случи срещата на върха на АТИС в Сан Франциско,където руска делегация бе поканена официално от САЩ.Точно там Байдън нарече Си Дзинпин диктатор, три часа след като обяви „най-продуктивната“ си среща на върха.

Разрешението „от България“ може да се дължи само на непреодолимо възникналото желание на Вашингтон и ДП да си говорят с Москва.Това се случва след като в Лондон вече се запитаха:“Русия ще се съгласи ли на това сега?“ и „Възниква въпросът: Защо руснаците да сядат на масата за преговори,когато напредват в ключови стратегически области?“.Очевидно Западът,колкото и да бе излъган от собствената си пропаганда,спря да се надява на чудо в Украйна.

Както вече знаем от NBC,Bild и другите американски и европейски официози и американски и европейски държавници вече обсъждат с Киев възможните последици от преговори с Русия,включително общите очертания на това,от което Украйна трябва да се откаже,за да постигне някакво споразумение. За екипа на Джо Байдън е неприемливо да признае,че Украйна,САЩ и НАТО,са загубили войната и затова ще търсят със всички способи преговори с Москва по болезнения въпрос,особено след провала с Мистър Си.

Не можем да забравяме:72% от американците подкрепят прекратяване на огъня в конфликта в Украйна, само 9% са против, според проучване на Economist/YouGov за периода 18-20 ноември.

И тук мнението на Европа и България е без значение.

Обаче и най-малкото разведряване и снемане на санкциите ще помогне на Европа,защото „чуждите агенти“ на Урсула фон дер Пфайзер наложиха 11 вълни от санкции и готвят 12-та,които тотално разсипаха всички европейски държави,направиха ЕС неконкурентен,докараха рецесията и доведоха до небивало обедняване на българите и европейците.

Йордан Халачев