08.05.2024

Борислав Сарафов

Управляващата сглобка за почна поредната война срещу президента Румен Радев и негови съветници. От седмица се вихри скандал, в който силният човек в ДПС и смятаният за „говорител на (не)коалицията Делян Пеев ски поиска оставката на държавния глава. Той настоя за официални отговори от главния прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР и председателите на ДАНС и КПКОНПИ за разследванията за предполагаема корупция в Президентството – или както той ги формулира, „касиерите на президента“ и „пътя на Копринката“. Пеевски посочва поименно секретаря по вътрешна политика на Радев – Николай Копринков, както и бившия шеф на НОИ Сотир Ушев, който няма нищо общо с Президентството.

Цялата война между сглобката и държавния глава може да е прелюдия към сделка между тях, предполагат запознати, пише „Галерия”. В кулоарите на парламента се говори, че Радев държи като коз в ръкава си чувствителна информация за фалита на КТБ, от която на част от управляващите им настръхват косите.

В същото време те го атакуват по темата „корупция“, за да му покажат, че не са безсилни. Идеята е да се стигне до споразумение кабинетът и президентът да не се закачат взаимно. Гарант по сделката може да е Бойко Борисов, който отдавна се разбра с Радев и сега двамата не се нападат един друг.

Атаките на Пеевски допълнително помагат за качване на рейтинга на президента и обратно. Във връзка с взаимните обвинения преди дни вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че от сглобката са искали Радев да стане част от нея, но той отказал.

Повод за канонадата срещу „Дондуков“ 2 са два факта, научи „Галерия“ от свои източници. Единият е получена информация за проведени сондажи през последния месец от две уважавани социологически агенции, които сочат, че рейтингът на Румен Радев расте, а не пада. Очакванията на властта, че имиджът на държавния глава се срива заради „неадекватната му позиция за помощта за Украйна“, се оказа, че нямат нищо общо с действителността.

В момента положителният рейтинг на президента се е върнал отново над 50%, което е предизвикало абсолютен шок сред партиите в (не)коалицията – ПП-ДБ и ГЕРБ, както и в ДПС.

Вторият факт е възможният политически проект около Радев, който зрее и слуховете за него набират скорост. Самите изследвания сочели, че бъдеща нова партия около него би отвяла тотално БСП, и би привлякла част от гласоподавателите на „Възраждане“. Можело да я подкрепят и част от негласуващите 1 милион българи, омерзени от всичко случващо се в държавата.

За бъдеща формация самият Радев за първи път коментира пред медиите: „Цялата тази режисирана истерия издава страх от нова партия, появата на алтернативата е неизбежна“. Всичко това би дало възможност новият политически проект да се конкурира реално с ГЕРБ.

Тези два факта сериозно са разтревожили сглобката и затова спешно е задействан план за бърза реакция, както и кризисният пиар. А той включва единственото, с което могат да вдигнат необходимата пушилка – тезата за „корупцията, свързана с Президентството“. „Това е изпитана рецепта, но те няма какво сериозно да извадят на сергията срещу Радев, освен претоплени манджи от миналото“, обясниха пред медията ни депутати от опозицията.

В цялата тази война обаче няма как да не се намеси още една институция – прокуратурата. Главната роля се пада на Борислав Сарафов. Никой от двете страни в скандала не знае към кого ще насочи „поглед“ временният главен прокурор. Говори се, че той е в нормални отношения с президента. Засега от прокуратурата дават знак, че няма да услужат на господин Пеевски.

Повод за това е изявлението на градския прокурор на София Илияна Кирилова, която каза: „До този момент не намираме конкретно сигнал срещу господин Копринков, а що се отнася до президента Радев, вие знаете, че има едно решение на Конституционния съд. Там няма в момента какво да се направи, докато господин Радев е президент. Дотук е установен само един сигнал от 2010 г., свързан със Сотир Ушев“.

В средите на ПП и ДБ вече се говори, че е необходимо примирие с президента, защото в ръцете на Борислав Боби Сарафов са всички сигнали и данни, уличаващи знакови лица от „Промяната” в корупция, и фактите срещу финансовия министър Асен Василев и неговия авер от ПП Даниел Лорер са изключително сериозни и аферата „Чаталджагейт“ достатъчно силно разтърси управлението.

В главния прокурор са всички данни, свързани с фалита на КТБ – банката, която взриви държавата преди десетина години. Неслучайно Радев призова съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали и за дела на трупчета, ако изобщо има такива.

„Нека тези органи изкарат също всички сигнали, преписки и дела за БТК, за Булгартабак, за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за Дунарит, Емко и отравянето на Гебрев, за подставени лица-собственици на имоти, на бизнеси, на хотели в България и чужбина, и за офшорни. Обществото ни очаква отговор за тях, а въпросите висят. Как ще се пребори корупцията, без да имаме отговори на тези въпроси”, каза президентът.

Сред всички тези случаи, за които Радев припомня, особено интересен е отравянето на Емилиян Гебрев, по което може да има ужасяващи разкрития. В същото време е редно да си зададем въпроса защо президентът чак сега се сети за тези отдавна известни неща?

narod.bg