01.05.2024

Цацаров, Гешев, Сарафов… В прокуратурата нищо не се променя. Банкята нарежда там.

Приключиха разследванията за чекмеджета, кюлчета, пране на пари за къщата в Барселона, за плащане на рекет/подкуп от Божков. Но издигат на ново ниво делото срещу Цветан Василев. Издали са нова европейска заповед за арест, сега за пране на пари.

Събарянето на банката и последвалото разграбване на активите стана с помощта на съзнателно зрелищни акции на прокуратуата, обилно показани от обслужващи медии. Уплашиха вложителите, те изтеглиха 1 млрд. за седмица и банката рухна. Отлозгаха я, имаше какво.

Това трябва да се разследва, начело с Гешев и Цацаров, и Пеевски, неговите фирми и медии. Но те искат да осъдят Цветан Василев, да прикрият какво са правили.

Така действат с всеки рекетиран олигарх, който не им е клекнал. Божков се опъна и – издирване да го арестуват, по двайсет дела обвинения, за да се обезсилят неговите разкрития – да го превърнат в осъден зад решетките, демек – тоя лъже нещо.

Така арестуваха Бобокови, да им вземат част от бизнеса. Така мачкаха „Нексо“, с политическа цел, да изкарат и ПП-ДБ престъпници. Така разкарваха по разпити с рекордни гаранции Огнян Донев, мачкаха Сашо Дончев.

Ще чуем след време какво са искали и от Миньо Стайков – над две години в ареста без съд. И още не е осъден. Ще чуем за Николай Банев, близо 3 години в ареста. Всичко ще се разбере един ден – за колко е бил рекета. Но за да откажат и влязат в ареста, значи са им искали всичко. Или почти.

Иван Бакалов