03.05.2024

Елена Гунчева - Гривова

Най-внимателно човек трябва да контролира себе си. За всяко нещо, за което взема отношение, да си задава въпросите: Това добро ли е? Това Бог одобрява ли го? Това бих ли искал да се случи на мен или на близките ми?

Парите и амбициите са изместили човещината. Много хора гледат избивани жени и разкъсани детски тела и нищо не трепва в сърцата им. Много хора не виждат нищо притеснително в геноцида, стига да не се отнася до тях. Много хора приемат войната като решение, а не като проблем. Много хора не се впечатляват от пролятата кръв, стига да не е тяхната. Те вече не са човеци. Пълна дехуманизация до степен на червей – живо право черво, съществуващо за да пълни единия край и да се облекчава от другия.

Потресена съм от това, което се случва в Газа. Никой не може да ме упрекне, че обичам мюсюлманите. Но те са хора, също като нас. Мюсюлманските деца са просто деца. Играят си с играчки, искат мама и тати да са около тях и да не виждат близките си на кървави парчета наоколо. Искат дом. Искат да имат бъдеще, а не вечно изгнание или смърт.

Ако не сте се вглеждали в очите на уплашено дете и не сте се разплаквали, значи, че сте загубили всичко човешко в себе си. И ако сте видели как убиват пред очите ви семейството ви и не сте отмъстили, също не сте човеци.

Това трябва да спре. Израел не може да гради държавата си върху кръв и кости и върху чужда земя. Израел не може да пролива кръвта на деца в името на някаква илюзорна сигурност, защото бащите на тези деца няма да затворят очи, докато не си отмъстят за децата си.

Израел трябва да се смири и като мислене. Светът не е техен. И хората не са гои, а всички се раждат равни. И никой не им е длъжен. Както и на нас, впрочем. Мисленето, че някои са избрани и по-добри от другите, води до най-обикновен н…зъм!

Елена Гунчева-Гривова