20.04.2024
Още на 28 юли 2022 г., от печат излезе новата книга на Милена Върбанова, със заглавие „Еньов геран. Песове. Агонията на България в две драми“. Тази книга представя авторката, която е историк, културолог и публицист, в нова светлина – като драматург. Книгата, издадена от врачанското издателство „БГ Принт“ съдържа две пиеси, в които се разглеждат най-горещите и болезнени проблеми на нашето съвремие. Вместо епилог, в нея е поместена статията „Катарзис“ – трагична равносметка за настоящето и безутешен размисъл за бъдещето на България. Но Милена Върбанова многократно е повтаряла в своите творби, че историческата съдба на една нация и държава не е математическо уравнение и че в историята „две плюс две“ не правят задължително „четири“. Враговете на българския народ, които вече предвкусват скорошното му заличаване, могат да се окажат жестоко изненадани.
.
Предлагаме ви откъс от драмата „Песове“:
.
„Христо: Излиза, че твоите гавази ни отвлякоха, пребиха ме и държат в неизвестност семейството ми, само за да можеш да се информираш лично за прекършената артистична кариера на жена ми, това ли е?
.
Дидо: Не ти отива. Слизаш до жълтата преса. В началото е нужна – как му казвате вие, журналята – комуникация – преди да преминем към същността.
.
Христо: За да видиш към кой тип помияри да ме причислиш?
.
Дидо: Това го казваш ти. Аз подхождам непредубедено. А сега идва главното. Съсредоточи се, слущай ме внимателно и ако греша в някои детайли – ме поправяй. Ще видим дали добре съм осведомен.
Преди десет дни в Солун се състоя среща на балканските държавници и лидерите на Европейския съюз за Западните Балкани. Ръководеше я шефът на Европарламента. Форумът бе на равнище президенти и премиери. На тая среща бе поканен и българският министър-председател. Моето мнение за него напълно съвпада с твоето – това е имбецил, „назначен“, за да направи колкото е  възможно повече пакости за отрицателно време. ( Към Христо ) Уиски, кола, сода?
.
Христо: Малко вода. От чешмата.
.
Дидо: Страх те е да не те дрогирам с някой препарат? Пробвал съм и съм отхвърлил тоя метод. ( Налива вода от чешма в дъното, носи и подава чашата на Христо, докато говори ). Нашият премиер, както той обича да се нарича, вдига правителствения Еърбъс, въпреки че с кола разстоянието от София до Солун се изминава за три часа. В самолета той взема любовницата си – една шантонерка с диплома на юрист – и подбрана свита, която си държи езика зад зъбите пред жена му. В Солун той и пеперудката му, загорели от страст, се скриват в петзвезден хотел и се хвърлят веднага на колосаните чаршафи, а свитата се пръска да прави покупки по магазините. Същевременно пресслужбата на Министерския съвет разпространява съобщение за участието на „премиера“ в Солунската среща „на върха“ и дори „части от изказването му“. Но гърците и турците публикуват комюнике и снимки от срещата, на които нашият прайм оглушително липсва. Скандалът взривява България.“
.
( „Песове“,
из „Втора сцена – Лабораторията“ )
.
Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна.
.
Милена Върбанова