03.05.2024

ПЛОДОВЕТЕ/РЕЗУЛТАТИТЕ

НА ЧУДОВИЩНИТЕ ГАФОВЕ НА ПРЕМИЕРА ДЕНКОВ

Дълго разсъждавах върху въпроса кой от двата ГАФА на премиера Денков от вчера е ЗА НЕЗАБАВНА ОСТАВКА! Дали лъжата за Шенген или демонстрацията на ПОДЧИНЯВАНЕ на уж независимата журналистика по повод казаното от журналиста Петър Волгин.

 

За първия много се писа, както казват анализаторите – гъмжи пространството.

За втория. Тук-там някой свободен журналист, тук-там в някоя ПУБЛИЧНА, но не обществена или държавна медия има мнение. Колко са тези прочели достойната позиция на Явор Дачков, на Валерия Велева, на Велизар Енчев.

А гафът на премира е чудовищен, той е унищожителен, той не просто зачертава демокрацията, той е заливане с катран на всеки, който си помисли да има мнение. Гафът е ИЗГРАДЕН върху лъжа или незнание, или просто непознаване както на законите, както на обществените нрави, така и на фактите. Всяко едно от тези три причини е достатъчно за ОСТАВКА!

Защото:

Денков каза: „За мен е проблем журналист (б.а. Петър Волгин) в българска ПУБЛИЧНА медия да се изявява като представил на обикновените хора пред чужда медия. Ако иска да бъде обикновен човек, нека да излезе като обикновен човек, но той е журналист в Българското национално радио и това не е приемливо“.

 Непознаване на медиите: Има ли медии, които не са публични? Изводът е, който следва от казаното от премиера Денков е че ВСЕКИ ЖУРНАЛИСТ В ПУБЛИЧНА МЕДИЯ, ЗА ДА ГОВОРИ ТРЯБВА ДА Я НАПУСНЕ/ИЛИ …ДА БЪДЕ УВОЛНЕН!

 Лъжата: „Да се изявява като представител на обикновените хора…” Може би по времето на оня строй, срещу който поехме пътя на промените, нямаше толкова лесно да се прецени тази лъжа. Но днес, в условията на пълното с информация ИНТЕРНЕТ пространство, лъжата лъсна веднага. Защото Волгин не говори от името на обикновените хора, Волгин говори от свое име дава оценка на информиран човек, като извод, като преценка, като собствен анализ, КОЙТО СПОРЕД ПРЕМИЕРА Е ЗАБРАНЕН!

 Лъжата, този път в комбинация с непознаване (неграмотност): Интервю в руската медия няма. Има само едно мнение за по-малко от минута… Вероятно министър-председателят Денков говори за това интервю без да е гледал репортажа по руската телевизия, или може би не знае какво е интервю? „Интервюто е диалог между двама или повече души (интервюиращ и интервюиран), където ВЪПРОСИТЕ са задавани от интервюиращия.“, определя жанра Уикипедия Освен липсата на ВЪПРОСИТЕ, това т.н. интервю е по-малко от 1 минута.

 

Страшно е това, което каза премиера, но още по-страшно е МЪЛЧАНИЕТО! Мълчанието на гилдията! Мълчанието на БНР, за която повечето от нас все още мислят, че е запазила себе си, Мълчанието на нашите и чужди неправителствени организации! Мълчанието на ГОЛЕМИТЕ МЕДИИ.

Не чухме някъде да звучи Let it be, а очаквах това от БНР.

Защото демонстрацията на власт върху правото на мислене, демонстрацията, че националната сигурност е онова, което премиерът Денков мисли или преценява или назидава, демонстрацията, че преди да говорите, преди да мислите, преди да си помислите, че може да мислите, трябва да питате Денков за една преценка, РАЗЛИЧНА ОТ НЕГОВАТА, е първата стъпка към СТРАШНОТО..

И ако в гафа свързан с Шенген просто виждаме същността на един самозабравил се управник, виждаме нарцисизма в неконтролируема степен, виждаме неистов стремеж към публично показване – да не би да изтърве момента и не очакваме АДЕКВАТНА ПОЛИТИЧЕСКА РЕАКЦИЯ, която би била само една:

ЛИЧНО ПОДАДЕНА ОСТАВКА ОТ ПРЕМИЕРА;

ИЛИ

ПОИСКАНА ОТ НЕГОВИТЕ ПАРТНЬОРИ ОСТАВКА!

Независимо от големината на политическия ГАФ (или както го нарече бившият депутат и конституционен съдия Георги Марков – ЛЪЖА, като тази на Петър Младенов през 1989 г.). Може би, защото политици в България няма, може би защото свикнахме със слугинажа, може би защото никой от нас простосмъртните не приема въпросът за Шенген за сериозна и съществена промяна на неговия живот /като изключим бизнеса и превозвачите/… Или защото, всички ние, които все пак следим събитията и се опитваме да мислим, това евентуално би било някаква „награда” за ПОСЛУШАНИЕТО…

 

Но втория гаф! Той е чудовищен, той е унищожителен, той УНИЩОЖАВА демокрацията, унищожава шанса за демокрация, която умира под изсипания от премиера катран. Да не остане въздух, да не можеш да си поемеш въздух, да се превърнеш в послушно роботче.

 

А плодовете от насътвореното от Денков:

FROGNEWS: Протест с искане за отстраняване на радиоводещия Петър Волгин от ефира на Българското национално радио /БНР/ организират граждани в памет на фотожурналиста Цветан Томчев, който си отиде от този свят на 25 декември. Събитието е обявено за събота, (30 декември) в 10.45 часа пред БНР.

Поздравления за премира. Днес уволнение, а утре…

И сега ли ще мълчите госпожи и господа журналисти? Защото не е важно дали харесвате или не Волгин, не е важно дали приемате или не неговото виждане. Важно е дали ще позволите ЕДНИ САМОЗАБРАВИЛИ СЕ УПРАВНИЦИ, да ни върнат във времена, от които уж бягаме, важно е дали ще защитите достойнството на професията, правото да формираме свое мнение и преценка, правото да информираме по свое убеждение, да защитите правото на различните мнения и правото на онези, които ни слушат да преценяват и да избират, а не да им се НАТРАПВА чуждото, режисирано мнение.

PS: В момента тече ПРОТЕСТЪТ пред БНР. Предава на живо само БОЕЦ. Двадесетина души, минувачи, при това 45 минути след обявения час. Падението е пълно. Падението на управляващите. И на ония, които ги подкрепят.

Любо КОЛЬОВСКИ