01.05.2024

Отдавна си задавах въпроса каква е съдбата на музеите в градовете в зоната на военния конфликт в Украйна. Предполагах, че най-ценните находки ще бъдат ограбени от хазарските олигарси и от световните колекционери – като за кражбите ще бъде набеден удобният виновен – руската армия.

И, разбира се, информацията за ограбване на музеи не закъсня. Кой ги е ограбил? Никакво съмнение – руските войници. Такива нагли текстове започнаха да се мяркат все по-често и в българските проглобалистки сайтове. В град Мариупол от Художествения музей били откраднати платна на известни живописци – най-вече творби на Куинджи, а в Мелитопол е извършен оглушителен грабеж на едно от най-ценните украински съкровища – „скитското злато“ от 4 в. пр. Хр.

„Това твърди кметът на града Иван Фьодоров, съобщава Укринформ.

Златото е открито от археолози през 50-те години на миналия век.

„Това е една от най-големите и скъпи колекции в Украйна. Сега не е известно къде се намира. Не е известна съдбата на откраднатото злато, но се надяваме, че ще успеем да си го върнем“, добавя той.

Преди това се появи видео, в което се вижда как руски военни намират скривалището, в което украинските власти са се опитали да скрият съкровището.“

Такааа! Най-очевидното в тази „информация“, е, че тя обижда всеки читател с наднулева интелигентност.

Първо – Мелитопол не беше сред първите атакувани от руската армия „украински“ градове. Имаше предостатъчно време Министерството на културата на Украйна, полицията на Мелитопол и служителите на музея да изнесат ценните експонати и да ги съхранят в Киев или други „сигурни“ градове в западната част на страната. Фактът, че не са го направили, показва, че реликвите са изнесени тихомълком в частни колекции. Комично е да бъдем убеждавани, че златните експонати са били заравяни от музейните работници в дупки в земята или в случайни скривалища – набързо, „под угрозата на взривове“.

Второ – как така „се появи видео, в което се вижда как руски военни намират скривалището“? Кой е заснел това видео? Някой храбър украински журналист или самите руснаци? Ако такова видео съществува, то е стопроцентов фалшификат – като сценографиите с „клането в Буча“ и още стотици хиляди ( или даже милиони ) фейкове – основното оръжие на Зеленский в досегашната СВО. Всеки може да облече руска униформа и да инсценира „намиране на скитското злато“ – докато самото то отдавна е в касите на някой милиардер – в Швейцария или отвъд океана.

Трето – ако „скитското съкровище се намери“, това ще бъде варакосан пиринчен фалшификат на истинските реликви. Този, който ги е отмъкнал, никога няма да ги върне. Това изобщо не са руснаците, но поводът за „културни“ разпри е готов. Украйна в бъдеще ще претендира Русия да й върне „ограбените национални исторически богатства“.

Четвърто – българските историци и археолози отлично знаят, че няма нито „скитско“, нито „древноукраинско“ злато – а българско златно съкровище. Откриваните в Украйна древни реликви принадлежат на тракийската и българската култура – крещящ факт, който нито украинци, нито руснаци пожелаха да признаят когато и да било. Така че грабежът на експонатите от музея в Мелитопол, засяга в най-голяма степен българската историческа наука.

Кой на първо място стои зад грабежите на древни златни реликви от националните музеи в цял свят? Без капка съмнение това са глобалниге мерзавци, които господстват в Украйна ( украинска държава вече фактически не съществува ). Те грабят, защото са обладани от свирепа стръв към златото, особено към великолепно обработеното древно злато. Но главна плячка на техните кражби са древните предмети с окултно предназначение. Спомнете си „странното нахлуване“ в Египетския Национален музей в Кайро по време на последното голямо вълнение на площад Тахрир, в рамките на т.нар. „арабска пролет“ – когато бяха откраднати „неизвестен брой“ предмети от гробницата на Тутанхамон. Вероятно самото „последно вълнение“ на площад Тахрир, при входа на Каирския музей, е предизвикано точно с тази цел. Спомнете си и чудовищния пожар в Националния музей на Бразилия в Рио де Жанейро на 2 септември 2018 г., който изпепели девет десети от колосалния фонд на музея – повече от 20 милиона безценни артефакти. Цели исторически епохи на доколумбова Южна Америка бяха унищожени – а колко и къде са ограбените реликви? Русия и Путин ли ги откраднаха?

Милена Върбанова