21.05.2024

Българско ми е. Защото незнайно как голяма част от българите и най-вече политиците ни са убедени, че ние не сме в Европа. Явно и в Азия не сме, те там доста по-добре от нас се справят. За Африка е някак си обидно, а и доста държави там са по-добре от нас. Явно си висим някъде из пространството между континентите и се обиждаме, че сме българи, а не някакви европейци.

По фактите: българите явно по доходи сме полуевропейци. Доходите на сънародниците ни са около 61 % от тези в Европейския съюз. Според мен силно са ги надценили, като приоритетно са включили ай ти специалисти и политици, ама да приемем. Тоест, толкова години в ЕС, щяха да ни оправят, да се оправим и да оправяме някои други, а се оказахме с африкански доходи. Обидно някак си. Ми за какво влязохме в ЕС? Сложиха ни морковче пред носовете, че рязко ще се вдигне стандарта ни на живот и доходите. Да, ама не! Вдигнаха се цените, наложиха ни безумни изисквания, ликвидираха ни селското стопанство, ама доходите нещо оттекоха. И веднага ще отговоря на тези, които мислено или гласно ми опонират: не гледайте няколко областни града и един-два района. Вървете например във Враца, във Видин, в Монтана, в Полски Тръмбеш, в Нова Загора и вижте как живеят хората. Питайте който и да е пенсионер, който няма други доходи, как живее. Срамно е!

Политиците в България /няма да ги нарека български/, се интересуват само от заповедите от Вашингтон и Брюксел. Вместо повишаване на доходите и стабилизиране на икономиката, развитие на селското стопанство, се интересуват колко мигранти да приемем, как да изпълним европейските заповеди и как да влезем в Шенген. Как живеят българите и на какво прилича държавата ни, изобщо не ги интересува. Постигнаха полуШенген и полуевропейски доходи за полуевропейските българи. И ни втълпяват, че сами сме си виновни, защото не сме искали да сме европейци. Явно географията и историята са много зле познати науки на територията.

Изумително ще бъде за евроатлантиците да разберат, че по света има много държави, включително африкански, в които се живее в пъти по-добре, отколкото в европейската им България, а доходите са много по-високи. То така и с НАТО ни минаха – влезте и ще се оправите. Май нещо не са разбрали българските глаголни времена, та вместо „ще се оправите“, стана „оправихме ви“. Аман от оправячи!

Отново за евроатлантиците: преди 1989 година нямаше европейски субсидии за селското стопанство, а изнасяхме плодове и зеленчуци за цял свят и българската продукция беше търсена и ценена от хората, беше гарант за качество. Търгувахме с цял свят. Селата бяха населени и кипяха от живот, училищата и болниците в малките населени места работеха. Нямаше закрити училища. Чакахме деветмилионния българин. Без европейски проекти и субсидии!

Ако искаме да се спасим от катастрофата, в която вече сме, първо трябва да осъзнаем реалността. Да си дадем сметка, че ЕС и НАТО СА ВРЕДНИ И ОПАСНИ ЗА БЪЛГАРИЯ! Да си дадем сметка, че сме в пълна зависимост от САЩ, които си правят каквото си поискат тук. Да видим, че няма нито един български политик, който да не е на каишка и хранилка от американците, великобританците или турците. Да осъзнаем, че ни е важно не усвояването на европейски пари, а оцеляването на българския народ. Искате ли децата ви да са в чужбина, а вие тук да умрете сами, а гробът ви да бъде забравен след няколко месеца? Искате ли внуците ви да не говорят български и често дори да не се разбирате с тях? Искате ли да видите как родните ви места се рушат и превземат от чужди? Искате ли да сте последните българи?

Между полуевропейци в полуШенгена и България, избирам България. Тя е важната. Не ме интересува ЕС, българите от тринадесет века сме европейци. Не ме интересува и Шенген, бай Ганьо да си чака на границата, докато ходи уикенда на море в Гърция, че нашето Черно море му се вижда много просташко. Тировете могат да пътуват не само в Европа. Европейският пазар отдавна е разпределен и български стоки нямат място там. Избирам българите и България. Не ЕС и НАТО и евроатлантическите ценности. Българските ценности и българският път!

Да живее България!

Елена Гунчева-Гривова