19.05.2024

Посещението на Зеленски в Турция определено потвърди, че Турция и лично Ердоган се явява сред най-важните геополитически фактори на планетата.

Всяка дума и дори жест на Ердоган означава нещо конкретно в политиката, както и трябва да бъде с всеки държавник, чиято страна играе от най-важните роли. На общия поглед Ердоган измаза от горе до долу Зеля, още малко оставаше да му се поклони. Каза всички, което Зеля иска и трябва да чуе и направи всичко, което в настоящето положение може и трябва да бъде направено. Разбира се официалните критики на външния поглед са едно, а разглеждането на вътрешния порядък на казаното и направеното са съвсем друго.

Турция подкрепи Украйна за НАТО, обеща да продължи така наречената зърнена сделка, износът на украинската пшеница и…..освободи 5 човека, командири на нацисткия батальон Азов, основни приближени до хунтата на Зеленски, която е антискавянски и антируска по характер.

Зеленски ги взе със самолета си и ги върна в Киев. Всичко това изглеждат удари по Русия и то тежки. Да видим обаче невидимото. Както казах, Ердоган не говори и прави нищо, което да не е не просто интерес на Турция, но и необмислено случайно. Това почти бащинско отношение към Зеля е всъщност преговаряне на Турция с НАТО и по специално със САЩ.

Естествено, че Ердоган няма нито един интерес да си разваля отношенията с Русия. По отношение на членството на Украйна в НАТО и поредната декларация, която Зеленски си издейства от 23 държави, включително България, декларацията на Турция е директно неподчинение на САЩ в НАТО. Което е поредният последователен антиамерикански ход на Ердоган. При положение, че говоренето как Украйна ще влезе в НАТО е само за пред масовата публика, няма никакво значение декларациите, включително тази на Турция. Все едно да декларираш, че искаш да приемат Зеля в Лунното НАТО или НАТО на Сатурн, все тая.

Тези декларации доказват разломът вътре в НАТО между американската и английската клика. Турция определено спада към английската страна. Що се отнася до житото на Украйна, Турция не може сама да реши този въпрос, защото Русия има решаващ глас за всеки плуващ в Черно море кораб. Що се отнася до азовци, тук вече имаме наистина интересна новост и ако разсъждението ми е вярно, значи Ердоган успява все по-добре да балансира интересите на Турция, Русия и Запада.

Всъщност връщането на командирите на Азов в Украйна ги поставя в смъртоносен капан, защото в Турция те са недосегаеми за руските високоточни удари, а в Украйна са цел и от снощи са цел. Въпрос на време е да бъдат приключени, прилича ми на подарък за Путин.

Същото важи и за другата тема – евентуалното приемане на Украйна в НАТО, за което Турция ще гласува. Ако то се осъществи, и Алиансът се разположи още по-близо до Москва, то на тепсия се поднася за руските Калибри и Кинжали. Та така….

Анастасия Гешева