01.05.2024

Накратко: Както Бойко Борисов обича да казва – би на изборите. Това обаче изобщо не значи, че ще може да направи правителство. Освен ако не влезе в официална коалиция с ДПС. Двете партии се познават добре, партнирали са си добре, сега остава да официализират тая работа.

“Продължаваме промяната” са втори. И очевидно ще са леко обидени на избирателите. ”Предлагахме две визии – на ГЕРБ и нашата, хората предпочетоха ГЕРБ, тяхна е отговорността”, каза Асен Василев и добави, че зимата ще е много тежка, а отговорността ще е на Борисов. Партията има отговорността да отговори на въпроса: защо не прие коалицията с ДБ с аргумента за “дълбокия социологически анализ”, а сега обясняват, че не са тръгнали към коалиция заради “различия в икономическите виждания”.

“Възраждане” не излязоха втори, и трети не излязоха – каквито бяха най-апокалиптичните прогнози. Но пък БСП остана след тях. Нелеки дни за Нинова предстоят.

ИТН изпаднаха. Сега е моментът да припомнят колко хора са гласували на референдума им и да обявят, че представляват тях, а останалите на тия избори са се объркали, ама всъщност са си техни гласоподаватели.

“Демократична България” е нужно да отговорят на въпроса: какво разбират под “разум”. Кой аргумент от собствената си кампания ще изберат: дали този, че е жизнено важно да се сформира кабинет, заради войната в Украйна и кризите пред България или… че е нужна дълбинна съдебна реформа, която само започва от отстраняването на Иван Гешев.

Стефан Янев влезе в парламента. С малко. Това е аргумент в посока на това, че беше харесван като служебен премиер защото не беше Борисов.

Няколко важни момента: на победителите от ГЕРБ тепърва им предстоят да разбират, че каквито и мантри да ползват за евроатлантически ценности, това няма как (а и не бива) да покрие чекмеджетата. Кюлчета с ценности не се маскират. Тая версия може да мине пред ДПС само.

“Продължаваме промяната” ще трябва да си измисли обяснение защо хем прогнозира много тежка зима, хем страни от търсенето на решение.

Предстои разказ за невъзможностите. Който най-добре се оправдае ще има предимство на следващите избори. Жалко, че оправданията ще ги консумираме ние в собствен сос.

Полина Паунова