01.05.2024

Министрите на отбраната на САЩ и на Русия обсъдили по телефона неотложни въпроси на международната сигурност, вкл. положението в Украйна.

Сухото съобщение не казва нищо, но говори много. За какво ще приказват тези, които мерят силите си на бойното поле ? Сражават се, макар и непряко и няма какво да обсъждат. Вие, ако се биете с някой, ще си говорите ли за Шекспир между юмруците ?

Най-близко до ума е предположението, че едната страна готви нещо неочаквано и предупреждава другата да не се стряска и да не посяга към копчето. Това би могло да бъде голяма руска офанзива, за каквато се чува настоятелно. Тъй като разговорът е бил по искане на американската страна, възможно е Лойд Остин да е разбрал за размаха на операцията и да е поискал разяснения от Шойгу. Това се прилага, за да може в моменти на върховно напрежение военните да успокоят политиците и те да не вземат безумни решения.

Генералите знаят най-добре какви биха били последствията от атомна война и играят възпираща роля пред разгорещените политици. Нещастната бивша английска премиерка Лиз Тръс бе изхвърлена от Даунинг стрийт, защото изрече чутовната глупост, че би дала заповед за ядрена война.

Нищо чудно в следващите дни да станем свидетели на голяма руска офанзива в Украйна. Като знаем за разговора Остин-Шойгу, можем да се надяваме, че това няма да доведе до опасно противопоставяне с ядрен привкус между Русия и САЩ.

Васил Василев