28.03.2024

През годините никога не съм се правила на удобна. Все пак не съм диван. Никога не съм искала и всички да ме харесват. Все пак не съм ракия 🙂 В спора се ражда истината. Винаги съм готова да чуя добре изложените аргументи и позиция на отсрещния, дори да не ги приемам. Случвало се е човек да ме убеди в неговото мнение, дори в началото да не съм била съгласна.

Имам приятели от всички партии и идеологии. Имам приятели, които смятат Путин за агресор и други, които смятат, че е спасител. Имам приятелии, които са яростни евроатлантици и други, които са яростни русофили. Но възпитанието и взаимното разбиране са тези, които ни позволяват да запазим добрите си отношения, въпреки различията.

Когато позволяваш вместо аргументи, да обиждаш, не се сърди, ако получаваш от същото. Това важи както за отделна партия, така и за отделен човек. Както посочих вече, във Възраждане има и свестни и почтени родолюбиви българи. То е видно кои какви са. Видя се зърното, видя се и плявата. Видя се възпитанието на някои и очеизвадната липса на такова при други. Всеки сам избира какъв да е пътя му. Аз няма да забравя нито тези, които са били добри с мен или поне възпитани, няма да забравя и тези, които са ме обиждали и клеветили.

Когато посочвам факти и обстоятелства, всяка лична нападка не само ме убеждава, че отсрещният не може да ме обори с аргументи, затова обижда, но и ме предизвиква да отговоря със същото. Когато сте възпитани, ще бъда такава и с вас. Ако се държите просташки, не си правете илюзии, че възпитание и образование ще ме спрат да ви наритам така, както е необходимо. С каквато мяра мерите, с такава ще ви бъде отмерено!

Елена Гунчева