25.04.2024

Велислав Величков Минеков е български скулптор, председател на Комитета за култура на СБХ, син на Величко Минеков (1928-2022), зет на Рангел Вълчанов (1928-2013) и съпруг на актрисата Ани Вълчанова (1966-), професор. Има един син.

 

В Министерството на културата абсолютно нищо не е вършено. Не винаги за това трябва да вините министър, а по-скоро хората, които са около него. Къде са били тези, къде е кабинетът на министъра? Там не са имали сутрешни заседания. Какви са тези хора, които той никога не е познавал, които някой отнякъде му у дал? Изключително некомпетентни! Извинявайте, но началник-кабинет е специалист по фотоволтаици, нормално ли е това?
Така служебният министър на културата проф. Велислав Минеков описа пребиваването на предшественика му Атанас Атанасов.

На въпрос дали е разговарял с министър Атанасов, професорът отговори така: „Ще попитате него. Аз трябва да мисля за това, което се случва занапред и то много бързо, нямам време“.

„Този път ще ми е за последно“, пошегува се Минеков за участието си в служебното правителство и продължи: „Все пак някои хора не трябва да се успокояват, когато казвам това. Знам, че изпитват тревога“.

В Министерството на културата го връщало онова, което остава недовършено: „Много ми е мъчно, че не беше обърнато достатъчно внимание на мои добри намерения“.

„Основната причина са добрите намерения, наистина. Няма да имам време за каквото и да било друго. Точка първа е бюджетът, той е изключително тъжен. Ще ме е срам да отида при служебния министър на финансите, за да искам пари за култура, защото бюджетът не е този, който предложихме – онези заветни 164 млн. Това не се е случило за последните месеци. Нали искаме да извадим това министерство, това нещастие от блатото? Вместо тези 164 млн. всъщност бюджетът е бил покачен с 98 млн., но дори и при това покачване бюджетът до днес не е използван“, обясни министър Велислав Минеков в предаването „Тази събота“ по bTV.

„Другата беда е, че това не мога да го направя за 2-3 дни. Нужни са обществени поръчки, имам нужда от три месеца. През ноември бюджетът трябваше да е изпълнен на 100% и аз да отида при министъра /на финансите – бел. ред./ и да поискам помощ до края на декември. В момента ще стана за резил. Ще отида при него да искам заветното увеличение и тя ще ми каже: „Ма, погледнете, вие живеете толкова добре с това, което сте получили. Макар че сте получили мизерия, тази мизерия не сте я похарчили“, добави той.

За периода на работа на служебното правителство Велислав Минеков се ангажира да продължи работа и по съхраняването на сградата на бившето военноморско училище на остров Свети Кирик и Юлита край Созопол. Миналата година той обяви намерение там да бъде изграден световен културен център.

Ще работи и за спасяването на гробницата в Караново, която по думите му стои под „един кокошарник“ в момента. „Можехме да получим 2,5 млн., за да бъде спасена и експонирана, и това не се случи“, обяви служебният министър на културата.

Според него за по-добро заплащане на културните дейци в България са нужни законови промени. Проф. Минеков обеща да подготви пакет от промени в законите, които да предложи на следващия парламент.

https://frognews.bg/

Никой не е канил проф. Минеков в правителството на Кирил Петков, но предишния път, когато бил служебен министър, поне начертал как трябва да изглежда министърът на културата. Той очерта профила на бъдещия министър на културата, като увери, че в ресорното министерство корупция няма

pogled.eu