07.05.2024

Играта е изключително интересна в края на краищата, като изключиш емоциите. Ердоган търгува с влиянието си буквално като прословут османски търговец, изконна способност у този народ.

Турция е огромен, на 4-то място в света според мен след САЩ, Китай и Русия, фактор на 3 континента. Балансира интереси на 3 световни религии и геополитически процеси от много дълъг списък. Обещанието, което той получи, че ще влезе бързо в ЕС, е по същество един от последните пирони за ЕС, направо не мога да повярвам колко елементарни са представите на нашите политици, но и на един куп политически боклук, който управлява в Брюксел Европа.

Прием на Турция в ЕС е приключване на европейското в Европа и със сигурност е отличен план за САЩ и Сорос. Ако някой иска да азиатизира Европа, да я ислямизира окончателно, то той просто трябва да пусне Турция вътре официално. От друга страна аз не виждам никаква полза за Турция от членство в този загиващ геополитически субект. Той е пред рецесия и икономически срив. Никаква полза, освен ако не искаш да го използваш за скраб. Ердоган няма нищо против да увеличи още влиянието си, то и сега е огромно, ако влезе в ЕС, буквално ще се появят килимчета пред турската врата за ежедневни поклони от всички урсули. Американците въртят и ЕС и НАТО на малкия си пръст. Правят каквото си поискат и дори англичаните не могат да реагират. Сега чакаме да видим другите решения на Ердоган, за оръжието за Украйна и за Проливите. Разстоянието до Турция за Кинжалите, даже за Калибрите, не е никакъв проблем и това абсолютно никой в Турция не го изпуска от поглед. Плюс чисто новата атомна централа и плюс достъпът на Турция до прикаспийския геополитически регион, който също зависи изцяло от Русия. И най-важното, заводите за турски дронове под Киев всеки миг могат да заминат, по принцип.

Да не забравя едно основно нещо. Турция е много дебел трън в отношенията САЩ-Англия. Който се активизира към единия или другия задник както и когато е удобно за…Путин.

Анастасия Гешева