29.03.2024

Има̀ло едно време една държавица. Биджи. Смотана, смотана.
Там живеели едни много прости хорица. Малко, ама прости. Постояно се карали за една помпа и мислели, че от Витоша по-големо нема. Там живеел и Биби. Той много обичал да яде филии със свинска мас, носел с кофите булашик за прасето Гошо, биел периодично братовчеда Ради и в една землянка край село четял скришно “Винету”. Единият му дедо бил в Ботевата чета, другият му дедо го убили комунистите, мамата им долна, а пък третия му дедо бил партизанин в отреда “Чавдар”.

Биби много се харѐсал на друг един прокопсал партизанин от същия отред, Янко; он го видѐл на Магурата как сменява марки, и го взел да му разтрива ушите в Резиденцията и да го пази от лошите хора.

После дошъл от Мадрид и дедо Симо, и той хареса̀л Биби и го взел за пазач, да го пази от лошите хора, и след това го направѝл кмет на града София у Софийското равно по̀ле.

После Биби станало шеф на държавицата БиДжи и я управлява̀л сума ти години, управлява̀л, управлява̀л, па я разпилял, и тя станала световен шампион по всички лоши работи: първа по смъртност и измиране, първа по изчезване на населението, първа по емигриране, първа по болести, първа по бедност, първа по корупция, първа по престъпност, първа по кражби, първа по измами, първа по самоубийства, първа по неграмотност, първа по поквареност и т.н.

Всички по-така хора избега̀ли в чужбина, и в държавицата остана̀ли само гербаджии държавни чиновници (1 милион), братята цигани, Господ здраве да им дава, (те 2 милиона), адвокати и частни съдебни изпълнители, а тук таме шляпал с чехлите и някой неумрял пенсионер по потник, жилетка отгоре и стар скъсан анцуг отдоле.

Биби и агентът Иван им купѝли фючерсно на тези хора, 4-те милиона души де, дето остана̀ли, стари американски изтребители, стари танкове, стари кораби и пробити подводници да се пазят от лошите държави – Русия, Китай и Габон – да не ги нападнат, че да им вземат туй, дето го нямат. Сложили и ограда от колци, щайги, ръждясала тел и сезал на границата.

Ама през туй време Биби посъбрал с неговите хора по някое и друго кюлче, по някоя пачка евро и по някоя къщичка я в Барселона, я там на Ривиерата ли, де ли, нема лошо.

Ама една какичка, не я знам, Мата Хари ли, Пунта Мара ли, да вземе да го снима Баце възнак на дюшека под портрета на фрау Меркел как спи сиромахът и никак не бди за благото на държавата си.
И започнала една мамата си трака: протести, бабикянщини, глупости…

Явила се народу на бяла коня буля ти Корни от с. Крушовица, със сабя дамаскиня; отзаде ѝ Кирето Добрев с вецовете, още по-отзаде свинарят Гергов с ЦУМ-а; доплува̀л с гемия и Ристе Конекрадецо; домъкна̀л се и фъфлещият Сашо Апашо Лупи; цъфнала 60-годишната тийнейджърка Маяма Нолова Братгалева, кацна̀л и учиндолският изплезен чалгаджия Славчо; баба Танче с тиииихата спалня; джендър адвокатчето Хаджинезнамкойси и с него едно арменско тарикатче; после от Дубай гръмовно се заканѝл Васко Черепа, Господ здраве да му дава и на него, че одма ще ги разкатае и Баце и Иванчо с каскетя и всички; притича̀ло пъргаво и едно генералче с панталонки и с ококорени очички; дошло и жужето Жамбо, подпито, дошъл и легендарният Бард На Революцията Йоло Денев, къде без него? После от Харвард дошли Кокорчо, Кирчо Куролацията и Ленчето. Взели властта и почнали да ни променят. Олиото стана̀ло 8 лева, бензинът – 5 лева. Ужас!

И пак почна̀ли протести и глупости. Надошли на рояци и разни копейки, патреоти, възходци, разни дебегета, седесета, дебета, депесета, зелени, червени и др.

Интересното е, че всичките до един от протестиращите все са хора на Биби, негови апапи, приближени и гостенки в спалнята с чекмедженцата.

Медиите се видѐли в чудо, ко да правят, кого да отразяват. Шиши, майка му и дръндарецът Доган и те се хвана̀ли за главата, абе не е за разправяне.

После пак дошла Ковид епидемията и им разсказа̀ла играта на всичките.
И всичките се умълчали. Като в чакалня на автогара в Делиормана.

Чекаме сега да ни ваксинирват. С бустерната. Да не умрем. Сакън!
Е, има и некои, дето не щат да се ваксинират, и се мангърясват, ама нейсе.
Днес 1024 заразени, умрелите ги не знам колко са, ама са достатъчно.

Четете моите текстове!
Купувайте и четете моите книги!

Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов