17.04.2024

Имаме си ново правителство. Да му се порадваме, то напоследък доста нови правителства ни станаха. Както винаги съм казвала, на малко прасе и ново правителство човек не трябва много да се радва, че не се знае. И днес чета възмутени и съответно възхитени граждани/електорат, които спорят за смяната на областните управители.

От политическа гледна точка е правилно да смениш тези, които са кадри на враговете. Факт. От държавническа гледна точка няма нищо по лошо от това да управляваш държавата ад хоминем /с оглед на личността/. Вместо да се търсят държавнически решения за народа и държавата, се търсят наши хора за интересни постове. Вместо да се води стабилна и дългосрочна държавна политика, се води бясна междуличностна и междупартийна война, от която губят всички, освен партиите, които участват в нея.

Политиците в България вече почти не вземат държавнически решения. Тяхната единствена цел е пълното овладяване на властта. Властта не като средство, а като цел сама по себе си. За да се усвояват постове, ресурси и пари. Народът, който уж има върховната власт в държавата, кучета го яли!

Иска ми се да имаме държавници. Които не говорят само „аз“, а казват – ние, слугите на българския народ. Иска ми се понякога да оставят на поста министър или друг, дори да е от противниковата партия, защото работи добре. Иска ми се държавните решения да не са подчинени на партийния интерес.

След няколко месеца ни чака ново правителство. Дали служебно или редовно, ще се разбере, аз залагам на ново служебно. И докога така? Докога ще сменяме кукли на конци на сцената на политиката? Докога ще се вземат партийни, а не държавнически решения.

Никой не търси личности. Никой не търси хора за постове, а търси постове за хората си. Жалка и тъжна картина на колониалната територия…..

Елена Гунчева