27.04.2024

Протести срещу оръжието за Украйна,срещу НАТО и подкрепата на войната във Вашингтон,Амстердам,Мюнхен,Рим,Пиза и Кишинев през последните дни. Западът усети скорошния край на световния си ред. В Амстердам се проведоха протести срещу доставките на оръжия за Украйна. Антивоенен митинг срещу „подкрепата на нацистите в Украйна“ се проведе във Вашингтон. В Рим и в Пиза се проведоха демонстрации срещу изпращането на оръжия в Украйна. Протестно шествие с искане за спиране на доставките на оръжия за Украйна се проведе от граждански активисти в района на военно летище в италианския град Пиза в провинция Тоскана, съобщи италианският вестник Nazione. Протестиращите се наредиха близо до военното летище Италианците призоваха за незабавно прекратяване на огъня и те също поискаха мирни преговори от Запада, по време на които Марта Коло, член на партията „Силата на хората“, се изказа. „Ние сме против ескалацията, извършвана от западните страни, които ни въвличат в третата световна война. Вярваме, че войната трябва да бъде спряна, а не спечелена“, каза политикът.

„Маршът на яростта срещу военната машина“, организиран от Либертарианската партия, се събра във Вашингтон под лозунги, заклеймяващи „подкрепата на нацистите в Украйна“ и „Байдън взриви Северен поток“. Организаторите казаха, че демонстрантите ще призоват за прекратяване на финансовата подкрепа за Украйна и мирни преговори, както и за разпускане на НАТО.

Бившият конгресмен Рон Пол призова за „осъждане на безумния ход на Вашингтон към трета световна война“.

Протест срещу доставката на оръжие от Холандия за Украйна се проведе на вчера в центъра на Амстердам. Протестиращите поискаха правителството да спре доставките на оръжие за Украйна. Те преминаха с бели знамена под звуците на барабани по улиците на столицата и проведоха митинг на площад Дам. Според протестиращите доставката на оръжия за Украйна ще доведе до още повече жертви, както сред украинци, така и сред руснаци. Ако доставките на оръжия за Киев продължат, конфликтът може да ескалира, дори да се разпространи в Холандия, цяла Европа и дори по-далеч, казват те. Протестиращите заявиха, че не искат трета световна война. Холандия,трябва да остане неутрална и да се ангажира с хуманитарна помощ.

Молдовската опозиционна партия „Шор“ на антиправителствен митинг в Кишинев поиска оставката на властите. Демонстрантите призоваха президента Мая Санду да напусне постовете си, премиера да подаде оставка и да върне парите за плащане на сметки за комунални услуги.“Искаме да постигнем връщане на откраднатите пари от населението. Тарифите за газ и парно са се увеличили осем пъти у нас, смятаме, че това се случи по вина на ръководството на страната, правителството … властите трябва да подадат оставки, “ каза заместник-председателят на партията „Шор” Марина Таубер.По-рано молдовската опозиционна партия „Шор“ обяви, че възобновява протестите срещу повишаването на тарифите за електроенергия и повишаването на цените. Лидерът на партията Илан Шор беше обявен за международно издирване.

Резултатите от Мюнхенската конференция по сигурността показаха на представители на западните страни, че съществуващият световен ред след началото на операцията в Украйна е приключил,според колумниста на списание Politico Матю Карницниг. Той сравни настоящата среща с Мюнхенската конференция от 1938 г., когато европейските страни отстъпиха Судетската област.

Най-стресиращия за воннолюбците митинг срещу НАТО и конференцията по сигурността се проведе в събота в Мюнхен.Десетки хиляди протестиращи се противопоставиха на провеждането на „конференция по сигурността“ в Мюнхен. Според демонстрантите конференцията се е превърнала в среща на НАТО, на която се обсъжда как да се доставят оръжия на Украйна.„Целта на конференцията по сигурността е да се договори обща стратегия за държавите от НАТО срещу техните съперници Русия и Китай. Но преди всичко, за да популяризираме и оправдаем политиката на НАТО в областта на въоръжаването”, казаха организаторите на демонстрацията.Те призоваха за мирни преговори и прекратяване на доставките на оръжие за Киев. Организаторите припомниха, че конфликтът в Донбас избухна след държавния преврат в Киев, а НАТО напредва на изток от 90-те години.

Йордан Халачев