18.05.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

В Киев избухна пореден скандал около фигурата на главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни. Този път се съобщава, че в офиса му са открити „бръмбари“ за подслушане.

Най-фрапиращото е, че никой в Киев не обвинява Русия за случващото се. Но това не е единственото странно нещо в тази история.

В кабинета на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Залужни са открити устройства за тайно подслушване на помещенията.

„Тези устройства бяха открити днес при подготовката на помещенията за работа“, пише „Украинска правда“, позовавайки се на източници от военните среди.

Тогава информацията беше официално потвърдена. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че е образувала наказателно дело по част 2 на чл. 359 от Наказателния кодекс по случая. Апаратът е бил неработещ и ще бъде изпратен за експертиза.

„Не са открити средства за съхраняване на информация или средства за дистанционно предаване на аудиозаписи“, каза СБУ.

С течение на времето подробностите започват да си противоречат. Редица украински източници твърдят, че „бъгът“ е бил прикрепен под бюрото в един от кабинетите на Залужни, който се използва за преговори.

Но друго подслушвателно устройство също е намерено у помощника на Залужни, полковник Константин Бушуев.

Изяснява се още, че устройствата са направени от неидентифицирани материали, което прави невъзможно определянето на техния произход по технически данни.

И изглежда, че са открити по време на почистването на помещенията и едва тогава СБУ е намеси в случая. Тоест чистачката е хванала буболечката с метлата, а не контраразузнавачите?

Малко по-късно самият Залужни каза, че „бръмбарите“ са открити в помешение, където той трябвало да работи в понеделник. Тоест по предварително известен график, което само потвърждава горното.

Служителите от офиса на Залужни, както и други, които са имали достъп до „осветените“ помещения, сега са подложени на полиграфски тест. Съществува валидна теория обаче, че устройствата са просто инсталирани и не са имали време да бъдат активирани.

Всичко това е много странно. Особено странното е, че такива истории никога не излизат на бял свят. Включително в държави, считани за модел на демокрация, свобода на словото и прозрачност в действията на разузнавателните служби.

Нещо повече, сега в Киев започват да се отдръпват и казват, че като цяло в тези „места на дислокация“ на генерал Залужни нищо особено важно не е казано с гласа му.

И това може да е вярно, тъй като реалното командване и управление на войските се извършва не от „кабинет“, а от ситуационни помещения и бункер. В обикновен офис Залужни може да обсъди някои формалности или нещо лично. Посрещайки почетни гости,.

Сега СБУ се контролира напълно от президента Зеленски, който по редица причини е в явен конфликт със своя главнокомандващ Залужни.

В този контекст става логично и поведението на чистачката, която по някаква причина е прехвърлила намерените „бъгове“ в СБУ, а не според профила си в Гнералният щаб на въоръжените сили на Украйна,което има собствено военно контраразузнаване .

И, строго погледнато, само СБУ се интересуваше от разговорите на Залужни с почетни гости, приятели и роднини. Може би той планира преврат с тях.

Друг аспект е демонстрация на „очевидна некомпетентност” на генерал Залужни и неговия щаб. Или се подаряват гранати за рожден ден на адютанта му, или някой от кабинета на главнокомандващия ги подслушва под носа.

Как може такъв човек и с такава среда да ръководи воюваща армия? В края на краищата човек се уволнява н за неясно заявена политическа позиция (Залужни също не прави това), Бюрократична класика на задкулисни битки.и за пет минути закъснение за работа два пъти подред.

Прави впечатление, че никой в Киев не казва, че руснаците са организирали всичко това. Тогава това би било напълно колосален провал. Или британците, което също е възможно, но не по-малко обидно. Може би извънземни?

Ситуацията твърде много прилича на конфликта в украинските елити. Залужни не е момче, той знае какво, къде, кога и с кого може да каже и какво е по-добре да не казва.

Освен това в сградите на Министерството на отбраната и Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от години работят добри специалисти, които вече многократно са претърсвали всеки сантиметър там.

Няма нужда професионалисти да влизат в защитено помещение с неизвестен риск. Схемата, в която в понеделник в някакъв офис Залужни трябваше да обсъди нещо важно и затова именно в тази стая се появиха „бъгове“, е твърде сложна.

Има и много сложна опция, която обаче може да обясни защо „бъговете“ не записват или предават нищо.

Теоретично устройството, което ще активира записа, може да бъде донесено от определен контрагент, с когото Залужни е трябвало да се срещне в тази стая в понеделник.

Тогава всичко това изглежда като провокация.

Беше много сложно замислен, но съвсем в стила на Киев. Там, подслушваха охраната на президента им.

Почти сигурно е, че СБУ няма да намери никого, замесен в бъговете в офисите на Залужни или ще направи, да речем, полковник Бушуев екстремна фигура.

Това е известно: трябва да разследвате по такъв начин, че да не се изложите. Така че всичко е въпрос не на съхраняване на информация в Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна и не на нечия лична компетентност, а на вечната борба за власт в Киев.

Светослав Атаджанов