02.05.2024

Пълен абсурд са внушенията, че ако ГЕРБ и ДПС спечелят достатъчно гласове

ППДБ ще бъдат принудени да преговарят от по-слаби позиции и да се съгласят с исканията на ГЕРБ и ДПС. По-голяма глупост от това не съм чувал, но „анализатори“, сър.
Абсурдът на ситуацията е, че ППДБ и сега и след изборите нямат никаква причина да се съгласяват с исканията на ГЕРБ и ДПС, които накрая ще се сведат до пране на имиджи и запазване на статуквото. Тоест логиката на ГЕРБ и ДПС да свалят това правителство е дефектна априори, изборите не могат да принудят ППДБ да се съгласи с тяхната версия на преопакаване на статуквото. Да, патова е ситуацията, но лидерите на ППДБ не са самоубийци. Това със сигурност. Минават в опозиция и да управляват ББ и ДП. А Борисов трябва да обяснява защо не прави правителство и абдикира от главната си политическа отговорност да управлява. И ще се обяснява все повече на електората на ППДБ, което само ще го мобилизира.

Всъщност именно поради това задкулисието премина към резервен вариант за управление – през слаби правителства, служебни или други фасади, като от време на време включва и президента Радев, който с радост съучаства в новата сглобка с ДП и ББ. Междувременно българските граждани ще изпитат всички прелести на новата ни „тиха“ автокрация с Калин Стоянов.
Зависимостта от резултатите на изборите работи само в обратна посока – ако ППДБ ги спечели, тогава имат възможност да притискат ГЕРБ, не толкова ДПС.

Това е интригата, другото, което гледате в телевизора, с изключения на няколко действително качествени анализатора, е пълнеж на телевизионно време.
Патовата ситуация също е изгодна на задкулисието. Ще слагат начело сламени хора, които ще ви залъгват, че могат да заменят глада ви за реформи и промяна с някакви изкуствени телодвжения. E la nave va.

Илиян Василев