03.05.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

Току-що се случи най-абсурдното събитие в историята. И така, преди няколко часа бе за някои почти сигурно, че руската държава ще се разпадне напълно и че Украйна ще завладее руска територия.

Сега в някакъв фантастичен обрат изглежда, че това всъщност няма да се случи. Как е възможно Пригожин да е подготвил всичко, за да поеме контрола над Южното командване и след това да каже: „Ааа, май просто ще се откажа“.

Може просто да е бил пиян? Но той трябваше да координира всичко това с ФСБ и военните и би било много важно да направи всичко това тайно и да привлече толкова много влиятелни играчи на своя страна.

В момента той спря настъплението към Москва и се насочва към Беларус.

Съвсем неочаквано беше обявено, че Пригожин се е съгласил на преговори с Лукашенко, президента на Беларус, а няколко часа по-късно беше обявено, че той отменя похода към Москва.

Това е част от изявлението на Беларус:

„Евгений Пригожин прие предложението на президента Александър Лукашенко да спре движението на въоръжени сили от Вагнер в Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението.“

Те обавиха, че на Пригожин е предложен „изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на бойците на ЧВК „Вагнер“.

Все още е в процес или нещо подобно и нещата все още могат да се объркат, но това е мястото, където изглежда сме в неделя сутрин в Русия.

Вагнер мирно напусна базата в Ростов, предавайки контрола, и войските се върнаха на територията на бивша Украйна, а Пригожин отиде там, където отиде. Той трябваше да бъде екзекутиран, но не може да бъде екзекутиран, ако е сключил сделка. Няма да е невероятно ако умре през следващите няколко месеца.

Наистина изглеждаше, че ситуацията ще ескалира в пълномащабна гражданска война и войната в Украйна ще се срине и Русия ще се срине като държава, разпадайки се, както искат САЩ.

Учудващо е как Пригожин е бил толкова компетентен да организира превземането на Южното командване и след това просто да го изостави. Сигурно нещо се е объркало.

Хаосът свърши, границите и летищата отново работят, военните сякаш напълно са изчезнали от улиците на Москва. Ще трябва да прочисти ФСБ и всички, които са на страната на Пригожин.

Хората, които казаха, че всичко е режисирано, ще спечелят победа. Начинът, по който се срина и начинът, по който всичко нямаше смисъл, позволи на тези теоретици да кажат: „Вижте, това беше планът.

Трябва да има повишено желание за ескалация и Путин определено не иска да изглежда слаб след всичко това, така че той вероятно ще подкрепи движение към „тотална война“ или, както я наричаме „блицкриг“.

Легитимността на Путин би изчезнала, ако това не бъде решено в рамките на 12 часа, и наистина след 8 часа това беше решено. Така че че той не е загубил легитимността си. Изглежда зле, но не толкова зле, че да трябва да се пенсионира.

Фактът, че толкова много хора подкрепиха Пригожин в неговия луд план, показва, че Путин има много реално желание да стане по-агресивен в Украйна и това трябва да се вземе предвид.

Това бе най-лошото, до най-объркващото нещо, което сме виждали.

Наистина, това бяха наистина странни 36 часа.

Светослав Атаджанов