20.04.2024

Чака ни много тежка, предимно студена и гладна зима. Не само нас – българите, но и европейците. Само заради малоумието на собствените ни ръководители. ЕС реши да се репчи на Русия. Но когато си зависим от руските доставки, да се правиш на много голям, обикновено свършва по един и същи начин. Да бяха първо намерили алтернативни източници на енергия, а след това да се правят на важни. Да, ама не. Урсула фон дер Лайен, откровено казано, е най-некадърният и глупав европейски ръководител. Разбирам, жената толкова си може, но завлече милиони европейци в пропастта.

Последните две години ковид истерията омаломощи икономиките на много европейски държави. Цените се повишиха. А глупостта ЕС да налива милиарди във войната на Зеленски, който сам си я навлече, води до извода, че или САЩ са поели ЕС на ръчно управление и нищо не зависи от европейските лидери, или че глупостта им е необятна като вселената.

Да доставяш оръжие на армия, заподозряна сериозно в нацистки проявления и идеология, е античовешко. Това не е цивилизационен избор. А избора на потомците на тези, които преди 80 години подкрепяха Третия Райх. Също толкова възторжено и без всякаква мисъл. Оцеляването на гражданите им е последна грижа. Важното е оръжията да вървят към Украйна, да приемаме милиони украинци като бежанци и да се пращат милиарди евро помощи за държава, която дори не е в ЕС. И която изцяло обслужва интересите на САЩ.

Отново европейските лидери призовават да се къпем по-рядко, да пестим вода и ток, да намалим климатиците, а през зимата отоплението. Да не радваме Путин, като се къпем. Путин явно няма да се радва, като сме мръсни, некъпани и увити в одеяла през зимата. Ама да ви кажа, и аз няма да се радвам! Направо ще си кажа, че без душ, климатик и топло през зимата, изобщо няма да ми е радостно! И ми е все тая дали Путин ще се радва, ако се къпя или няма да се радва. Искам да живея като цивилизован човек. Връщането към пещерите за мен не е цивилизационен избор. Ама изобщо!

Потъваме заедно, а ЕС извършва ритуално самоубийсство. И ситуацията започва да става революционна. В много европейски държави има политически и икономически кризи. Масово се подават оставки и свалят правителства. И докога? Докато започнат гладни и енергийни бунтове? Докато останем на студено и тъмно? Докато САЩ си постигнат целта да поставят Европа на колене?!?

Елена Гунчева