17.06.2024

ХОР „ГУСЛА“ С ПРЕЗИДЕНТСКО ОТЛИЧИЕ ПО СЛУЧАЙ 100 Г. ЮБИЛЕЙ

В началото на юбилейния концерт, преди да започнат самите изпълнения, от сцената на зала „България“ бе отправено поздравление от името на президента Румен Радев – „Гусла“ стана носител на най-високата награда, предназначена за художествени колективи със значим принос в българската култура – „Св. св Кирил и Методий“.

И наистина, навек – ден след ден, репетиция след репетиция и концерт след концерт мъжкият хор „Гусла“ навърши цял един век, през който песента му не замлъкна. Песента, която, свързва и ще свързва и днес и утре всички, посветили ѝ таланта и живота си, както пророчески предрече и ни завеща с творбата си „Родна песен“, превърнала се в химн на хоровете у нас, патриархът на българската хорова музика Добри Христов.
Затова хористите на „Гусла“, които пяха в зала „България“ на 14 май, ознаменувайки 100-годишен юбилей с тържествен концерт, остават завинаги свързани с поколенията певци назад и напред във времето, както и с основоположниците на хора, с неговите солисти и диригенти, които написаха и продължават да пишат историята му.
И, разбира се, с неговата публика.
Самият Добри Христов дава името на новосъздадения софийски мъжки хор. Така е именувал по-рано и музикалното дружество във Варна, отдето е родом. Изборът едва ли е случаен – гуслата е не само народен инструмент с една струна и лък, но и древно свирало с повече струни, с което още в старозаветни времена са славели Бога. Диригент на църковни хорове и автор на църковни песнопения и на Златоустовата литургия, която се служи в нашите православни храмове, също така и вещ познавач и следовник на музикалното народно творчество, Добри Христов сякаш предначертава и благославя пътя на „Гусла“, единственият мъжки хор у нас, оцелял в годините на прехода и дори достигнал академични висоти под ръководството на сегашния си диригент маестро акад. Валентин Бобевски.
Именно църковните песни, изпълнявани проникновено и с молитвен дух, с преклонение пред Спасителя на човешките души, представляват и досега голяма част от огромния репертоар, немалко са и песните от нашето народно музикално наследство, също и увековечените в музикални дискове маршове на бойната ни слава. И наред с тях, заглавия от съкровищницата на световната песенна нототека от всички стилове и епохи. Над хиляда музикални заглавия пази в историята си певческият състав, 340 написани специално за него, немалко днес – и с посвещение лично на маестро Бобевски. При създаването си хорът е воден от Добри Хаджиянков, след него от Христо Манолов. Под диригентската палка на Асен Димитров, в продължение на цели 30 години, формацията израства като авторитетен посланик на българската песен и култура, а „гуслар“ се превръща в истински почетно звание. Безвременната смърт на големия музикант е удар за хоровия колектив, но не спира развитието му, традицията продължава Васил Стефанов, който 17 години утвърждава постигнатото. Трайна следа оставят и Руслан Райчев, Методи Матакиев, Димитър Русков, осъществил с голям успех турне в далечна Япония.

1932 г., Рим, певците на „Гусла“ с ръководител Асен Димитров покоряват с пеенето си страната на белкантото
Пред Военния мемориал на Незнайния воин, където изпълняват „Вечная память“ за загиналите в Първата световна война

1973 г. дирижира Васил Стефанов

Запял в състава при маестро Асен Димитров, редом до баща си, също баритон, Валентин Бобевски започва кариерата си на гуслар още преди да е отбил военната си служба и преди да постъпи в Музикалната академия, за да застане, когато му дойде времето, пред диригентския пулт. И ето, вече четири десетилетия, под майсторските ръце на акад. Валентин Бобевски „Гусла“ разнася славата на родното хорово изкуство в страната и по света.

1991г. гусларите пред Божи гроб

София, на Третия международен фестивал на православната музика

Още с появата си на сцената, певците впечатляват със своите гусларски ризи с народна шевица, поднасяйки на публиката произведения на църковни и български композитори, както и почерпени от автентичния фолклор, докато във втората част на концерта, за която са подготвени творби от световната класика, облеклото е отреденото за случая официален черен фрак. Традицията е спазена и вечерта на юбилейния концерт. Звучи емблематичната „Гуслар“. А в памет на най-великия гуслар – Борис Христов, световният бас, пял в редовете на хора в началото на своята музикална кариера, от чието рождение се навършиха преди дни 110 години – хористите запяват любимата негова песен „Черней, горо, черней сестро“.
Само дни след концерта, отбелязал 120 години от рождението на проф. Георги Димитров, прекрасната негова творба, посветена на „Гусла“, „Вият се облаци черни“ по текст на Пенчо Славейков, отново вълнува с музиката и думите си. Към красотата на човешките гласове се прибавя красотата на клавира – пианистките Лиляна Станиславова, Ваня Грива, Даниела Янева и Радослава Дюлгерова и органистът Йосиф Герджиков са на завидна висота.
Навън е мрачно и вали дъжд, а в зала „България“ от сцената струи озарение и душата се изпълва с молитвената светлина на „Отче наш“, „Преславная Приснодево“,“ Во царствии Твоем“, „Разбойника благоразумнаго“…

Невероятната балада „Левски“ на хърватския композитор Вилко Новак, по стиховете на Ботев, съчинена преди около 70 години специално за „Гусла“, завладява със своето духовно внушение. Следват „Дафино вино“, „Ерген деда“, а на „Що ми е мило и драго“ и “ Край Босфора шум се вдига“ публиката вече пее заедно с хористите.
Истинско творческо предизвикателство е мъжки гласове да изпеят приспивно Приспивната песен на Брамс. Ала я пеят – топло и нежно, в репертоара на “ Гусла“ тя е още от 1926 година, когато я изпяват на „Варненско лято“.

Аплодисментите не стихват и през втората част на концерта, когато от сцената звучат Рондо на Мефистофел на Шарл Гуно, Panis Angelicus на Цезар Франк, Nessum dorma на Пучини, хор из операта „Набуко“ на Верди, Funiculì, Funiculà на Луиджи Денца, La Vergine degli Angeli на Верди и Ода на радостта от Бетовен. Почетните солисти на хора са артисти, които шестват по световните сцени и са пристигнали специално за юбилея на любимия хор. В редиците на „Гусла“ са изявили дадената им свише дарба велики български певци. На първо място, бас №1 на света ненадминатият Борис Христов, тенорите Нуни Нанев и Тодор Мазаров, единият пял през целия си живот в Метрополитен, а другият във Виенската опера, баритонът Любен Вишегонов, изиграл незабравими роли също на сцената на Метрополитен, и мнозина други, които е невъзможно да се изброят, защото през тези 100 г. около 1500 души са пели в редиците на „Гусла“. Сред тях е и приснопаметният български патриарх Неофит, чиито глас и музикален талант са пословично известни и в църковните среди, и сред музикалната публика, оставил ни албуми с изпълнения, които умиляват и въздигат душата.

Близки приятели, обединени във вярата и музиката

От концертната изява минаха дни, а поздравленията продължават да се сипят директно до диригента, до изпълнители, в медиите. В отговор маестро Бобевски се обръща към своите певци, корепетитори, съратници и публика с думите „Скъпи приятели, благодаря на всички за това, че бяхме заедно в името на музиката на моя юбилеен концерт миналата година и на юбилея на ръководената от мен „Гусла“. И това е най-хубавото нещо! Вие бяхте в унисон с моите съкровени чувства към любимата ни музика от великите български и чуждестранни автори. Вие ми дадохте сила и вдъхновение, за да мога в продължение на часове да бъда в съслужение с най-високото изкуство, музиката. Бъдете здрави и честити! До нови срещи! Обичам ви! Ваш Валентин Бобевски“.
В навечерието на светлия 24.05 бе засвидетелствано още едно признание за хоровата формация „Гусла“, този път от Министерството на културата. Към получените през годините отличия орден „Свв. Кирил и Методий“ – първа степен, Почетен знак на София, Звезда „Златен век“, Кристална лира и Златна лира на СБМТД и Златен плакет на Българския хоров съюз, Кристален плакет на Съюза на българските композитори, както и много други, се прибави и плакет за цялостен принос към развитието на българската култура и утвърждаване на националната идентичност.

В съзнанието още звучат прекрасните песнопения, изпълнени не просто от хористите на „Гусла“, които бяха на сцената, но и от тези, които невидимо бяха сред тях, които в продължение на 100 г. са попълвали редовете на състава – един възхитителен хор от талантливи български гласове, събрани в едно сърце, което бие в ритъма и с тоновете на песента. И тази песен е неподвластна на времето и на разстоянията, преминава граници, обикаляйки Италия, Германия, Испания, Израел, Турция, Белгия, Холандия, Австрия, Гърция, Хърватия, Унгария, Сърбия, Япония, където концертните изяви на „Гусла“ са оставили ярка следа…

Макар и любителски, записът документира настроението в залата

А ето и един професионален запис, доказателство за полета на песента, долетяла до сърцата на японските деца:

Песен, която обединява хората и ни прави по-близки помежду си, песен, която ни доближава до Бога. Тази песен защитават с най-високо майсторство и талант
хористите на „Гусла“ и нейните почетни солисти сопраното Мария Славова, тенорите Кирил Марков, Бойко Цветанов и Анатолий Георгиев, басите Петър Петров и Велислав Велев, баритонът Владимир Киров, както и водещата на всяка концертна изява Галина Цветкова.
Една българска многострунна „Гусла“ звучи
и ще продължава да звучи без граници навек, навек…

Галина Паскалева