20.05.2024
Светослав Атаджанов

Светослав Атаджанов

Беше обявено, че икономическият форум Русия-Африка, освобождава черния континент от колониална зависимост. Изисква се пояснение.

По същество Русия и Африка заедно се опитват да се освободят от колониализма.

Вестниците на СССР през 60-те и 70-те години бяха пълни със заглавия –

„Край на колониализма!”

Но, той така и не дойде. По-точно в африканските страни се смени горният слой на властта – белите си отидоха, черните дойдоха на тяхно място. И накрая, след разпадането на СССР, през 1994 г. режимът на апартейд в Южна Африка също падна.

Но в крайна сметка, след като получиха политическа независимост, африканските страни се оказаха в пълна финансова, технологична и търговска зависимост от западните страни, преди всичко от САЩ.

Когато старият президент на Уганда Йовери Кагута Мусевени реши въпроса не в полза на американска минна компания, в страната избухнаха бунтове. Оказа се, че независимостта, както и бременността, е сложно понятие.

Не можеш да си малко независим, или малко бременна. Или си независим, или си колония. Тази „частична зависимост“ и подчинение беше наречена неоколониализъм.

Защо нео? Какво е новото в него?

Абсолютно нищо!И за Русия, и за Африка става дума за едно и също. И това лесно се обяснява с примера за цената на iPhone.

Цената на един смартфон се разделя в съотношение 1/9 между цената на софтуера – 9/10, които Apple получава, и 1/10, която отива за монтажната фабрика в Китай. Но дали софтуерът на Apple без самото устройство представлява материална ценност? Разбира се че – Не.

Същите схеми работят и при оценката на енергийните ресурси. Германия правеше „трилион добавена стойност“ върху 10-15 милиарда евро, платени за износа на руски газ.

Не беше ли възможно да се отрежат от техния трилион в тяхната посока не 10, а да речем, 100 милиарда? Или 300?

Истината е, че в условията на световния колониален икономически модел, наложен от Запада, това е невъзможно.

Факт е, че днес се води война за това „оправяне на нещата“, кото и руснаци и украинци умират. Включително и за това.

Когато БВП на Русия беше оценен на 2% от „световния“, или по-скоро от западния, това също е колониална икономика.
Необходими са съвместните усилия на всички страни, поставено в тази неоколониална зависимост, за да се отърват от нея.

Русия и Африка не са достатъчни. Необходими са усилията на целия незападен свят. Това е много сложен, многостепенен процес за справяне с човешката алчност, ако се замислите по-задълбочено. Но Русия + Африка е доста, поне за сега.

И това е крачка напред.
Да се върви по направената просека! Какво толкова?

Светослав Атаджанов