26.04.2024

Русия не е поискала още границите от 1987,а само от 1997 год. Западът трябва спешно да се замисли за мирно решение на конфликта.

Назначаването на Суровикин, ветеран от сирийската кампания и „може би най-компетентният военен лидер на Русия“, за командир на руските сили в Украйна промени ситуацията на бойното поле, пише Financial Times. Русия си взе поуките и Украйна сега търпи огромни загуби. Западът трябва да се замисли за мирно решение на конфликта.

Не е лесно да защитаваш публично атлантическите тези в Европа след организирания военен преврат на Майдана и войната,която САЩ и НАТО водят в източна Европа от 2013 год. Не е лесно да се преглътнат и избитите деца и мирни хора в Донбас. Не е лесно,защото и други освен нас започнаха да осъзнават,че войната се води срещу цяла Европа. Лошо е и да те насилват да финасираш НАТО,Украйна и ВПК на САЩ,след като си разбрал истината. Трудно е да гледаш българите в наводнените села и бездомниците по улиците,ровещи в кофите и да сравняваш живота им с този на украинските бежанци.

Много наши слугуващи интелектуалци,политолози и други говорещи глави,които иначе се смятаха за умни,ден след ден се провалят по американските ни телевизии. Просто вече не убеждават никого и губят аудитория.

Колкото и да е странно най-тежкият удар,този роден слугинаж получи от Европейската комисия,която потвърди,че настроенията в България,въпреки напъните им,вече са в полза на Русия и от „Евробарометър“,който пък разкри,че болшинството българи са против подкрепата за Украйна. Този провал бе доста изненадващ за нещастните ползватели на грантове.За тяхно нещастие,вече намаляха антируските запаси,съхранявани в политическите жълтопаветни мазета и тавани.

Съмненията за състоянието на съюза в САЩ,критичното състояние на ЕС,проблемите в UK и особено скандалите между ЕС и САЩ,нито подхранват,нито подсилват техният атлантически слугинаж.

Европа все още не служи в защита на собствените ценности,а на атлантическите и не може да обясни защо милиардите,които се наливат в танкове и друга военна техника,изчезват след няколко часа.Тя се страхува да проследи връзките на оръжейните американски лобита с високите нива в правителствата.

За да оправдаят антиевропейската военна политика,на атлантическите момчета им са необходими големи думи и все по-големи суми.Сумите, които се помпят в НАТО,Украйна и подаряват на ВПК на САЩ,са същите,които са отнети от европейските обществата.

Военната политика трябва постоянно да се оправдава,а това става все по-трудно и неубедително. Необходими са им нови аргументи,но вече не получават смислени опорки,които лесно да се преглъщат. А,Русия все още не е поискала границите от 1987,а само от 1997 год.

https://twitter.com/yordan_halachev

Йордан Халачев