06.05.2024

Русия се превърна в световен хранителен лидер, който не печата хартийки и не му фалират банките, а гарантира глобална продоволствена сигурност в повече от 130 държави.

В момента Русия е абсолютен световен лидер в износа на пшеница и заема около 19% от световния пазар. Всяко пето парче хляб в света е с руски произход. Всеки опит да се намали влиянието на Русия в осигуряването на храна на планетата моментално ще предизвика катаклизми от гигантски мащаб в света, поглъщащи както САЩ, така и ЕС – и колективният Запад добре осъзнава това.

Министерството на земеделието на САЩ призна през стиснати зъби, че прогнозата му за износа на пшеница от Русия остава висока – на ниво от 43,5 милиона тона и разбира се пак излъга.Износът на пшеница през сезон 2022-2023 г. се очаква да бъде значително по-висок – на ниво от 55-60 милиона тона (срещу 32,6 милиона тона през 2021-2022 г.), което е най-високото цифра през последните пет години.

Санкционната 2022 г. беше исторически най-рекордна година за Русия: най-малко 150 милиона тона зърнени и бобови култури бяха събрани в страната (с една трета повече от година по-рано), а износът на зърно в стойностно изражение са се увеличили с 15 процента. Само през януари и февруари 2023 г. обемът на доставките на пшеница от Русия почти се е удвоил спрямо същия период на миналата година.

Йордан Халачев