20.04.2024

Сашо Диков Стойков e български журналист, бивш състезател и републикански шампион по ски. Работил за БНТ, главно по „Ефир 2“. Бил е програмен директор на Канал 3 и водещ на спортните предавания Едно към едно и Спорт в обектива и на политическото – Пет за Четири по същата телевизия. До 2015 г. води предаването „Дикоff“ по Нова Телевизия. Бил е женен за актрисата Аня Пенчева. Известен е с безкомпромисното си критикуване на ръководителите на спортовете в държавата, както и на самите управници на България.

 

Майсторката на словото Соня Момчилова каза наскоро: „животът е лукав драматург“. Колко права се оказа. Никога не съм и помислял дори, че ще ми се наложи да защитавам БНТ и Кошлуков, че са си свършили професионално работата. Никога не съм предполагал, че мнението ми по даден казус коренно ще се различава от това на авторитети като Евгени Дайнов, Гого Лозанов и, че ще бъда тотално несъгласен с автори на „Свободна Европа„ и DW. А така също и с позицията на АЕЖ. Повтарям без грам ирония: в случая с прослоувтата снимка на Кирил и Лена на стълбите на МС, фотографката Десислава Кулелиева и БНТ си свършиха професионално работата, а последвалите атаки срещу тях, поне според мен, са смешни и жалки.

Знайни и незнайни медийни „девственици“ запяха в хора, а една млада девойка в „Свободна Европа“ толкова нескопосано плонжира пред „двете гълъбчета“, пропускайки, че ако само един епизод от оперетата „Лена и Киро“ се беше разиграл в Германия /девойката е завършила там/ досега К. щеше да се е разделил или с политиката, или с Лена, или с Линда.

Впрочем, какво направи БНТ? Направи това, което е длъжна да прави всяка уважаваща себе си медия, разполагаща с автентични доказателства. Било то снимка, видео или документ. Снимката автентична ли е? Категорично да. Обработена ли е? Абсолютно не. Ама създавала внушения!

Снимката първо се появи във „Фейсбук“ на БНТ, след това беше видяна от стотици хиляди, най-вече в т.нар. „жълти“ медии и в десетки други сайтове. После дойдоха обясненията на авторката и на самата Лена. Накрая по „мухата“ изстреляха атомни бомби откъде ли не /хронология на поредния медиен позор – в края на материала/.

Председателката на СЕМ Соня Момчилова първоначално реагира съвсем адекватно, казвайки, че това е демокрацията и всеки може да тълкува факти както си иска.

После, очевидно под натиска на „възмутените“ обяви като позиция на СЕМ: „БНТ трябва да спазва всички професионални стандарти и да не допуска подвеждаща информация.“

И Комисията за журналистическа етика не закъсня с матросовското: „Публикуването на подвеждащи снимки е равно на изфабиркувани сюжети.“

При цялата фактология, атаките срещу БНТ звучат нелепо, но нещата и имат потресаващ контекст. Изумявам се къде бяха всички тези „воини на чистата журналистика“ през март, когато се появиха други два документа: прословутото видео със стълбите, както и видеото и снимките с воаяжа на Кирил и Лена в Солун. Ако, според Комисията по журналистическа етика, публикуването на подвеждащи снимки е равносилно на изфабрикувани сюжети, на какво е равно непубликуването на сюжети, иначе четени и гледани от милиони хора, но непоказани от водещите телевизии? Като в един от двата сюжета става дума за официално посещение на български премиер в чужбина.

Питам се, на всичките тези самураи на праведната журанлистика – като личности и институции – кога ще им чуя меннието по тези два сюжета? Ще доживеем ли дискусия за едни други стълби, където спорът е: един човек държи парапета или държи нещо друго?

Към БНТ има много въпроси, по принцип, включително и поставения от Фрогнюз: „А кога ще покажете снимките с кюлчетата и пачките?“ Но това е тема за друг разговор.

Пиша този материал с твърдото убеждение, че: първо – нескопосаните опити за изпиране на Ромео и Жулиета не само, че не помагат, а по-скоро са в минус. Атаките по темата няма да спрат и ще стават все по-ожесточени. А какво още има по темата и в кой момент ще бъде показано, един Господ знае. Второ – отразяването на водевила К. и Л. е най-големият позор на т.нар. традиционни медии. Проблемът не е в ръцете на двамата, а в устата на единия. Що за мъж си, когато и в този случай си оставил Лена сама да се обяснява /друг е въпросът колко убедително го прави/. Трето – когато си по върховете на политиката и ти задават какъвто и да било въпрос, не може да отговаряш с хвърляне на земята на джиесема, с който те снимат. А въпросът касаеше сексуалната ориентация на Асен. Той също, според мен, трябва да намери начин да отговори, защото терорът по темата и срещу него няма да престане.

Идват избори, каквито, по своята жестокост, историята не помни в последните 30 години. С криене на истината, каквато и да е тя, няма да стане. Не се уплашихте от мафията, извадихте на светло страшни далавери на предишното управление, като за много по-невинни разкрития са си отивали сума ти хора – но, за съжаление, се уплашихте от загубване на властта. Осатвихте се Слави и Корнелия да ви държат за топките месеци наред. Рейтингът ви се срина. Едва когато изригнахте срещу рекета на Дългия и пътните милиарди, хората върнаха доверието във вас и практически се изравнихте с ГЕРБ.

Без да съм социолог или политолог смятам, че може да спечелите изборите, но при няколко условия.

Първото от тях – предизборна коалиция с ДБ, а още по-добре и с „Ние идваме!“, както и с Радостин Василев и групата му. Освен това, привличане в листите на възможно най-широк кръг доказани фигури.

Второ – колкото и наивно да звучи, бъдете честни и открити! Това го декларирахте и преди, но когато захапахте властта, малко направихте. Истината боли, но лекува.

Трето – наскоро адски сексапилната министърка Калина К. се изцепи: „абсолютно сме убедени, че ще спечелим изборите“. Съмнявам се, че подобни изхвърляния помагат на каузата. Онова, в което трябва да сте абсолютно убедени, че както направихте сума ти добри неща, така и пропуснахте доста, разочаровахте немалко хора и сега трябва да положите неистови усилия да накарате поне същите хора да ви повярват.

Впрочем, сигурен съм, че ако попитам десет човека на какво министерство беше министърка къдравата Калина, поне девет няма да могат да отговорят точно /между тях съм и аз/. А и трябва да гарантирате, че недоразумения като Наско Културата няма да бъдат министри или, ако случайно бъдат, бързо ще ги сменяте, тъй като несменяемостта на красивия читалищен деятел ще излезе, че се дължи на факта, че е „вдъхновение“ на една друга влиятелна персона.

Онова, което най не ми се иска е на власт да се върне Бойко Борисов и най-вече борисовщината с цялата простотия и арогантност на управлението му.

От другата страна е кошмарът със завоя на Изток.

Като добавим и озлобения президент, и увълченото служебно правителство, става наистина страшно. Ключът е във вас. Със скелети в гардероба /в спалнята/, колкото и привлекателни да са те, няма да стане!

А сега да се върнем към началото – как една невинна снимка отново показа мизерията на водещите телевизии. Снимката се появява във ФБ-страницата на БНТ в 14.28 ч., Офнюз я препечатва в 14.49, Флагман в 15.02, Епицентър 15.03, Труд 15.04, Блиц 15.20, ПИК 15.35, „24 часа“ в 16.15. На новинарския сайт на БНТ снимката се появява едва в 16.40 ч., заедно със серия други снимки, вкл. няколко от стълбите, вкл. с обясненията на фотографката и на Лена, че сниманите не се били държали за ръцете. /справката е подготвена от „стажантката“ Златина Петкова, Евроком/.

Какво стана в централните новини на трите, т.нар. „големи“? БТВ коментира темата, за сметка на НОВА, която нищо не обели не само в централните, но и в последните новини /в коя година сме, скъпи колеги?/

В „По света и у нас“ какво мислите, че стана? Годината е ясна – 2022, следователно – нищо по темата не се казва. Лека нощ, възрастни!

А ето как завършва днешната /05.08.22/ среща на Бойко Борисов със земеделци в Исперих: „Друго ще ме питате ли? За парапета ако искате да говорим – ексклузивно? Ама това, което всъщност виждате са зрителни измами.“

САШО ДИКОВ

https://eurocom.bg/