18.05.2024

САЩ капитулираха и възобновиха вноса на руски петрол и нарушиха собствените си санкции.

САЩ са внесли петрол от Русия през октомври, а през ноември са направили повторна покупка сочи анализ на данните на американската статистическа служба.През октомври САЩ са закупили 36,8 хил. барела петрол от Русия.

Вашингтон бяха забрани вноса на петрол и други енергийни продукти от Русия през март 2022 г. като част от санкциите.Един барел руски петрол през октомври е струвал на САЩ 74 долара, а през следващия месец – 76 долара,което е значително повече от определения от Г-7 и САЩ „таван на цените“ от 60 долара за барел. Стават смешни пред света и особено пред Глобалния Юг.

 

Обаче,каквото и да прави хегемона,това не се отнася за колониалната Сглобка,а и за цяла Европа.

САЩ успяха да съсипят и Германия и куп други държави от ЕС,като ги принудиха по един или друг начин да се откажат от евтините руски горива.Европа дължеше своето богатство и сила на индустрията си.Деиндустриализацията причинено от сляпото следване указанията на Вашингтон и преминаването към много по-скъпи горива доведе до спад в жизнения стандарт в Европа.

От самото си създаване Европа се ангажира да „играе на страната на Съединените щати“ във всички международни дела, като на практика изостави всякаква независимост. За капак Европа,суицидно ускори енергийната криза,като под натиска от САЩ, се отказа от евтините руски енергийни доставки и прекали с„енергийния преход“ и прехода към „нова енергия“ и със „зелените“ политики.

 

Руският износ на петрол с „невиждан връх“ цели 8 месеца.Ръст в износа на гориво доведе до покачване на доставките на рафинирани руски петролни продукти през последните четири седмици на 2023. По данни на Vortexa, предоставени от Bloomberg, руският износ на петрол бележи връх, невиждан от близо 8 месеца насам, предава специализираният сайт Oilprice.Според данните Русия изнася приблизително 2,7 милиона барела петрол на ден през четирите седмици до 31 декември. Това е увеличение с 6% в сравнение със средния износ.

 

Ако,брюкселските и българските юнаци смятат, че ще изнасят евроатлантически ценности,трябва да ги разочаровам,че няма търсене на евроатлантически ценности по света.

Предаността на Европа към САЩ и НАТО я направи васален континент.Какъв е смисълът от НАТО? Налагане на англосаксонски диктат в Европа?

Йордан Халачев