06.05.2024

Номинацията на Елена Йончева от структурите на ДПС в Благоевград – това е най вярната крепост на Делян Пеевски ми върна в паметта един спомен от 2014 – 2015 год. Не помня точната дата, но тогава г-жа Йончева беше депутат от БСП и се рекламираше, като борец срещу корупцията и ГЕРБ.

С моят приятел Руси Панчев ( бивш зам. кмет на Пловдив) събрахме една папка документи за управлението на ГЕРБ в Пловдив. Подчертавам само документи – доклад на АДФИ за спортна зала „Колодрума“, доклад на АДФИ за почистването на града, всички документи за Транспортния проект – от Апликационната форма до протокола за приемане на проекта, санкции наложени по различни проекти от европейските програми и т.н. Копия от материали в различни медии по тези проблеми. Папката доби внушителни размери само от документите без коментари от наша страна. Помолих за среща г-жа Нинова за да и предадем папката. Тя предложи да ни уреди среща с г-жа Йончева, а след като тя се запознае с нея ще направим обща среща.

Срещата се проведе в едно софийско кафене по предложение на г-жа Йончева. Ние предадохме папката и предложихме да направим кратък коментар по всеки казус, но тя отклони разговора и каза, че след като се запознае с материалите ще ни търси за коментар. След това за моя изненада тя насочи разговора в съвсем друга посока – има ли хора в пловдивската организация на БСП, които са против г-жа Нинова ? Възможно ли е да се организира група за смяна на лидера на БСП. Отговора беше, че ние сме тук в качеството си на бивши зам. кметове загрижени за град Пловдив, а не като партийни функционери.

Повече нито тя ни се обади, нито ние я потърсихме. Още тогава разбрах, че този образ на борец срещу корупцията е фалшив. Тя грижливо изгражда медиини образи, в което е професионалист, но нищо повече. За мен изпращането и като евродепутат беше грешка на ръководството на БСП, за което си плаща. Затова не ме изненада, че е приела номинацията на Пеевски за евродепутат. Сигурен съм, че ако Борисов и беше предложил пак щеше да приеме. Това е Елена Йончева.

Александър Костадинов